David Hume Kennerly

Bill Clinton over affaire met Monica Lewinsky: "Manier om met druk, ontgoocheling en angst om te gaan"

Zijn affaire met stagiaire Monica Lewinsky was voor Bill Clinton een manier om met "de druk, ontgoocheling en angst van het leven om te gaan". Dat zegt de voormalige Amerikaanse president in "Hillary", een documentaire over zijn echtgenote die enkele dagen geleden verscheen. Zowel hij als zijn vrouw komt - elk apart - aan het woord over de gebeurtenissen in de jaren 90. "Het is geen verdediging. Wel een verklaring. Ik voel me verschrikkelijk dat Monica Lewinsky's leven hierdoor getekend is", zegt een emotionele Bill Clinton.

De Democraat Bill Clinton (73) was van 1993 tot en met 2001 president van de Verenigde Staten. Bij de meeste mensen zal zijn presidentschap bijblijven door de seksuele affaire die hij in 1995 had met de toen 22-jarige stagiaire Monica Lewinsky. Toen de affaire uitlekte, kwam Clinton in het oog van de storm te staan. Adviseurs vonden dat de president de waarheid moest zeggen, advocaten gaven hem de raad zo weinig mogelijk naar buiten te brengen.

Op 28 januari 1998 gaf Bill Clinton een intussen legendarische toespraak op televisie waarin hij alles ontkende: "Luister goed. Ik heb geen seks gehad met die vrouw, juffrouw Lewinsky. Ik heb niemand gevraagd om te liegen, nooit, niet één keer. Die beschuldigingen zijn vals". De heisa bleef en Clinton werd beschuldigd van liegen onder eed. Er kwam een afzettingsprocedure, maar Clinton werd vrijgesproken. Later gaf hij toe dat hij "inderdaad een verhouding gehad heeft met juffrouw Lewinsky die ongepast was. Het was zelfs fout."

Bekijk hier de video van 21 jaar geleden:  

Videospeler inladen...

Bill Clinton: "Een manier om met angsten om te gaan"

Enkele dagen geleden ging op de Amerikaanse streamingzender Hulu "Hillary" in première, een vier uur durende documentaire over Hillary Clinton, echtgenote van Bill Clinton, zelf politica en in 2016 de Democratische presidentskandidaat. De documentaire vertelt over het leven en de carrière van Hillary Clinton. Een van de vier afleveringen is volledig gewijd aan Clintons relatie met Lewinsky. Zowel Hillary als Bill Clinton wordt erover geïnterviewd, zij het wel apart van elkaar.

Het is alsof je wankelt, je zit in een gevecht dat 15 ronden had moeten duren maar intussen al 30 ronden aan de gang is. En hier is wat je gedachten even afleidt. Dat is wat er gebeurt

Bill Clinton

Bill Clinton reageert emotioneel als hij de vraag krijgt waarom hij toendertijd een affaire begon met Lewinsky. "We hebben allemaal bagage in ons leven en soms doen we dingen die we niet zouden moeten doen", zegt hij. "Niemand denkt er bewust over na. Dat is niet de reden waarom mensen domme dingen doen. Niemand gaat er letterlijk bij zitten en denken, "Ik ga een echt onverantwoord risico nemen, het is slecht voor mijn familie, voor mijn land, voor de mensen die met mij werken." Dat is niet hoe het gebeurt."

Hij beschrijft hoe de affaire deels het gevolg was van "de druk, de ontgoochelingen, de angsten, wat dan ook, van het leven. Het was iets wat ik gebruikte als een manier om jarenlang met mijn angsten om te gaan." Hij voegt eraan toe: "Het is alsof je wankelt, je zit in een gevecht dat 15 ronden had moeten duren maar intussen al 30 ronden aan de gang is. En hier is wat je gedachten even afleidt. Dat is wat er gebeurt."

Het is geen verdediging, zegt hij, wel een verklaring.

"Verschrikkelijk dat haar leven hierdoor getekend is"

De affaire bleef Monica Lewinsky (nu 45) jarenlang achtervolgen, ze moest omgaan met publieke vernederingen en dat heeft haar heel diep geraakt. De laatste jaren treedt ze op als boegbeeld voor slachtoffers van "internet shaming" (pesten op internet, red). In 2018 gaf ze nog een interview over hoe de gebeurtenissen in de jaren 90 haar getekend hebben, maar ze weigert om er nog vragen over te beantwoorden omdat het haar te diep raakt.

Ik voel mij verschrikkelijk dat Monica Lewinsky's leven hier helemaal door gedefinieerd is, onterecht volgens mij

Hoe kijkt Clinton 21 jaar later terug op alles wat er gebeurd is? "Ik voel mij verschrikkelijk dat Monica Lewinsky's leven hier helemaal door gedefinieerd is, onterecht volgens mij. Doorheen de jaren heb ik gezien hoe ze probeert om weer een normaal leven te krijgen. Maar het hangt ervan af hoe je normaal invult", zegt Clinton. Een bedekte erkenning van de strijd die Lewinsky de laatste jaren heeft gevoerd om haar eigen leven te leiden.

(tekst gaat voort onder de foto)

Hillary Clinton: "Ik was kapot"

Ook Hillary Clinton zelf komt aan het woord. In eerste instantie ontkende Bill Clinton de affaire ook bij zijn echtgenote. "Toen ik hem voor het eerst confronteerde met de geruchten, was zijn antwoord: "Wel, er is niks van aan. Het is niet waar." Hij was duidelijk en hij was overtuigend", zegt ze in de documentaire. Toen haar man de feiten uiteindelijk opbiechtte, "was ik kapot. Ik was persoonlijk zo.... zo gekwetst. Ik kon het niet geloven, "ik kan het niet geloven dat je liegt." Het was verschrikkelijk."

Clinton verplichtte haar man om het nieuws zelf aan hun dochter Chelsea (toen 18) te vertellen. "Als dit naar buiten moet komen, wil ik dat je het aan haar vertelt", aldus Hillary. Bill Clinton zelf noemt dat moment "verschrikkelijk". "Wat ik gedaan had, was verkeerd, en ik haatte het om haar te moeten kwetsen."

Ik was persoonlijk zo.... zo gekwetst. Ik kon het niet geloven, "ik kan het niet geloven dat je liegt." Het was verschrikkelijk

Hillary Clinton

Hillary Clinton steunde en verdedigde haar man in het openbaar. Ze bleef ondanks de affaire ook bij Clinton. "Sommige mensen vonden dat ik de juiste beslissing genomen had door te blijven, anderen noemden het de verkeerde beslissing. Ik kreeg dus zowel bevestiging als kritiek, en dat al van in het begin", zegt Hillary Clinton.

Aan het einde van de aflevering mijmert Bill Clinton over de persoonlijke en politieke prijs die zijn vrouw betaald heeft door niet weg te gaan. "Ik was zo dankbaar dat ze dacht dat we nog genoeg hadden om voor te blijven", zegt Clinton. "God weet welke last ze daardoor heeft moeten dragen."

Bekijk hieronder de officiële trailer van "Hillary" op Hulu:

Meest gelezen