Natuurhulpcentrum VZW

Brandweerman aangevallen door wilde kat, vangnet ook vernield

Tijdens een huiszoeking in Brussel stootte de politie op een serval. Dat is een Afrikaanse kattensoort die je niet als huisdier mag houden. De brandweer werd opgeroepen om het dier te vangen en dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Eén brandweerman raakte gewond aan zijn hand en ook het vangnet belandde in de klauwen van de kat. 

Toen de politie tijdens een huiszoeking in een appartement in Brussel een serval aantrof, namen ze het dier onmiddellijk in beslag. Het dier staat niet op de Zoogdieren positieflijst, dus het is illegaal om het als huisdier te houden. De politie riep de brandweer op om de kat te vangen, zodat ze naar een opvangcentrum gebracht kon worden. Maar deze serval was duidelijk geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Een brandweerman raakte gewond en de kat vernielde ook hun vangnet.

Materiaal wordt geëvalueerd

"We bekijken nu het materiaal dat gebruikt wordt bij het vangen van dieren", zegt Walter Derieuw, woordvoerder van de brandweer in Brussel. "Ook de manier waarop de dieren worden gevangen wordt herbekeken." 

Enkel een idioot neemt een exoot als huisgenoot.

 

De serval kan tot een meter groot worden en weegt tussen 10 en 15 kilo. Het dier verblijft momenteel in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Hun slogan, "enkel een idioot neemt een exoot als huisgenoot" blijkt te kloppen. 

Voorlopig zit de kat apart van de zes andere servals die in het centrum verblijven, en die ook allemaal in Brussel in beslag werden genomen. De dierenarts ging ondertussen langs in het centrum en stelde vast dat het een vrouwtje is en dat het een gezond dier is. Het is het eerste vrouwtje, de andere zes servals zijn allemaal mannetjes. Het natuurhulpcentrum is momenteel bezig met een grote transportactie om alle servals naar een natuurgebied in Afrika over te brengen. En goed nieuws, de laatste serval kan er ook nog bij. 

Meest gelezen