CD&V houdt het been stijf: "N-VA moet kans krijgen volwaardig te participeren"

De partijtop van CD&V blijft erbij dat een nieuwe federale regering best ook aan Vlaamse zijde een meerderheid heeft. Bij de aanvang van het partijbureau vanmorgen zeiden veel partijkopstukken dat ze ook geloven dat de meeste leden dat standpunt delen. CD&V heeft de voorbije dagen haar partijleden en -militanten online bevraagd: 63 procent geeft aan een Vlaamse meerderheid noodzakelijk te vinden. Conclusie: CD&V wil dat de N-VA in de federale regeringsboot kan stappen.

Een regering met PS en N-VA - en dus een meerderheid in Vlaanderen - of een Vilvaldi-coalitie met socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten? Het is een verscheurende keuze die CD&V vooralsnog weigert te maken. Nogal wat kopstukken proberen de bal daarom weer bij andere partijen te leggen.

Wij hebben een duidelijk probleem met een aantal vetopartijen die veto's uitspreken tegenover andere partijen

Kris Peeters (CD&V)

"Wij hebben een duidelijk probleem met een aantal vetopartijen die veto's uitspreken tegenover andere partijen", laat Europees Parlementslid en oud-minister Kris Peeters optekenen. "Dit is, denk ik, een heel ernstig probleem dat niet voldoende kan worden benadrukt. Het gaat hier in eerste instantie over de PS en Ecolo, die weigeren met andere partijen te spreken." Peeters vindt dat dit probleem eerst moet worden "uitgeklaard", maar zegt óók dat hij "nergens een veto stelt".

Ook partijvoorzitter Joachim Coens benadrukt in "Terzake" dat in deze informatieronde partijen geen veto's zouden mogen stellen. "Wat wij niet aanvaarden is dat er niet aan tafel wordt gekomen wordt door iedereen, omdat men a priori - zelfs in een informatieronde - stelt dat men niet in een bepaalde constellatie aan tafel wil zitten. Laat ons de partijen die aan tafel willen komen, samenbrengen en het gesprek voeren zodat de zaak kan vooruitgaan."

Alles is mogelijk in de politiek

Oud-premier Mark Eyskens (CD&V)

"We zullen zien wat de bevraging van de leden oplevert", aldus Vlaams Parlementslid Joke Schauvliege, die naar eigen zeggen "geen indicatie" heeft dat de leden vinden dat de top nu van koers moet veranderen. Uit de bevraging blijkt dat 63 procent van de ondervraagden een Vlaamse meerderheid noodzakelijk vindt. "Koopkracht en rechtvaardige fiscaliteit en betaalbare zorg zijn prioriteiten voor hen", twittert tv-collega Bart Verhulst.

Coens zegt dat er bij het afnemen van de enquête geen onregelmatigheden zijn vastgesteld. In totaal namen 7.100 leden deel aan de bevraging: 4.200 op zaterdag en 2.900 op zondag. Er zijn vragen over de betrouwbaarheid van de peiling gerezen, maar de resultaten van zondag lagen volgens Coens in lijn van wat er daags voordien binnenliep. Toch is de peiling vanmorgen stopgezet "om mogelijke manipulaties te voorkomen".

"Soms moet je het been stijf houden zodat je je geloofwaardigheid behoudt", aldus Joke Schauvliege. "Een Vlaamse meerderheid is altijd beter en uiterst belangrijk", vindt ook Kamerfractieleider Servais Verherstraeten.

N-VA moet de kans krijgen volwaardig te participeren aan de vorming van een federale regering

CD&V-voorzitter Joachim Coens

Betekent dit nu "over and out" voor Vivaldi? Niet echt. "Alles is mogelijk in de politiek", geeft oud-premier Mark Eyskens mee. Liefst dus een federale regering met de N-VA voor CD&V, maar een ander scenario sluit de partij evenmin uit. 37 procent van de ondervraagde leden blijkt het belangrijk te vinden dat er sowieso een regering komt, desnoods met een Vlaamse minderheid.

"N-VA moet de kans krijgen volwaardig te participeren aan de vorming van een federale regering", verklaart Joachim Coens als boodschap voor informateurs Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR).

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek met Joachim Coens in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen