Videospeler inladen...

Help, mijn trip naar Amerika valt in het water door Trumps inreisverbod: wat nu?

Amerikaans president Donald Trump zette vannacht eigenhandig een streep door de geplande Amerikareis of citytrip van duizenden Belgen. Wat betekent deze beslissing nu voor uw reis? Geld terug of omboeken? Test-Aankoop en "De inspecteur" van Radio 2 zetten enkele vragen en antwoorden op een rijtje.

1. Wat als ik via een touroperator of reisbureau geboekt heb?

"Je touroperator is verantwoordelijk en moet je je reis omboeken naar een latere datum of naar een andere bestemming", zegt Simon November van consumentenorganisatie Test-Aankoop. "De last ligt in elk geval bij de reisorganisatie."

Maar de reisorganisatoren zijn zelf wat in snelheid gepakt door Trumps inreisverbod en zijn daarom nog volop aan het bekijken hoeveel mensen in de problemen komen met hun reis en hoe zij kunnen worden geholpen, benadrukt Frank Bosteels van Connections in "De ochtend" op Radio 1.

"We gaan de mensen zo professioneel mogelijk trachten te helpen, rekening houdend met de maatregelen die getroffen worden door de verschillende betrokken partijen: hoteliers, luchtvaartmaatschappijen en andere dienstverleners."

Dat is ook het standpunt van Pierre Fivet van de Associatie van Belgische Touroperators (ABTO): "De boodschap die ik op dit moment al kan geven, is: hebt u vragen over uw reis in de nabije toekomst, neem dan contact op met uw reisbureau of touroperator. Zij zullen geval per geval bekijken en gaan er alles aan doen om de reizigers bij te staan. Daar zijn zij in gespecialiseerd." De sector beraadt zich intussen over hoe dit probleem aangepakt moet worden, "omdat de situatie erg complex is".

Mocht een touroperator failliet gaan, en u had via hen een pakketreis geboekt, dan moet het Garantiefonds u de kosten terugbetalen

2. Wat als ik zelf mijn reis geregeld heb?

"Je moet dan alles apart gaan bekijken: vlucht, hotel, ...", zegt Simon November. "Betaalt de vliegtuigmaatschappij terug of niet? Betaalt het hotel terug of niet?" 

Volgens hem vallen de luchtvaartmaatschappijen die van hieruit vluchten naar de VS aanbieden onder de Europese regels en moeten zij dus aanbieden om uw vlucht om te boeken of om die te annuleren. "Op de Europese schadevergoeding van 600 euro hoeft u wel niet te rekenen omdat dit gaat over een geval van overmacht."

Heb je bij booking.com geboekt, dan moet je ook zelf op zoek naar een oplossing. Booking zelf komt niet tussenbeide. 

3. Komt de annulatieverzekering tussenbeide?

Annulatieverzekeringen komen meestal niet tussenbeide, zegt Simon November van Test-Aankoop. "Alleen Allianz, Touring, Test-Aankoop en Mapfre doen dat, op voorwaarde dat er een negatief reisadvies is van Buitenlandse Zaken." Dat negatief reisadvies is er nu bijvoorbeeld voor Italië. 

Maar je kunt dus in de meeste gevallen niet rekenen op je annulatieverzekering. Peter Wiels van Assuralia, de koepel van verzekeraars, legt uit: "Het coronavirus is een epidemie en epidemieën worden door de meeste annulatieverzekeringen niet gedekt." Annulatieverzekeringen komen tussenbeide in situaties die betrekking hebben op de verzekerde zelf. Als je zelf ziek bent, je verliest plots je job, of een naast familielid sterft, dan komt je verzekering wél tussenbeide.

We zitten met zijn allen in een situatie die we niet kunnen voorspellen. Je kan daar geen economisch verzekeringsmodel tegenover zetten

Peter Wiels, Assuralia

"Het is voor een verzekeraar economisch moeilijk haalbaar om een epidemie of pandemie te verzekeren. We zitten met zijn allen in een situatie die we niet kunnen voorspellen. Je kan daar geen economisch verzekeringsmodel tegenover zetten."

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2016, Nen Huang Wong, licensed via EyeEm Mobile GmbH

4. Kan ik nog een annulatieverzekering afsluiten nadat ik mijn reis heb geboekt?

Neen. Je kan alleen een annulatieverzekering afsluiten op het ogenblik dat je de reis boekt. Net vóór je afreist, kan je geen verzekering meer nemen. Controleer dus bij het boeken van een reis goed wat de annulatieverzekering precies inhoudt en of die dekking voor jou voldoende is.  

5. Wat als ik zelf het coronavirus heb opgelopen?

Dan komt je annulatieverzekering wél tussenbeide, want dan ben je ziek. Of je nu griep hebt, of bent aangestoken door het coronavirus, dat maakt niet uit. Ziek zijn is wel een geldige reden om niet af te reizen.  

Bekijk hier onze luchtvaartexpert Riadh Bahri in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen