(c) Bram Saeys/Hollandse Hoogte

Coronavirus doet sector zakenreizen veel pijn: tot 60 procent minder omzet

De sector van de zakenreizen kreunt onder het coronavirus. Congressen en bedrijfsevenementen worden wereldwijd afgelast.  Eerder geboekte dienstreizen naar risicogebieden worden geannuleerd, en veel bedrijven beperken hun dienstreizen, ook naar niet-risicogebieden, tot het absolute minimum.  Reisorganisaties voor zakenreizen zien hun omzet gevoelig verminderen. 

"Op dagbasis tot 50, mogelijk 60 procent minder omzet", klinkt het bij enkele reiskantoren voor zakenreizen die we contacteren.  De sector voelt als geen andere de reisbeperkingen die gelden sinds de uitbraak van het coronavirus. 

Niet alleen regent het annulaties van beurzen en congressen wereldwijd. Ook bedrijven passen het reisbeleid voor hun werknemers aan.  "Dienstreizen naar risicogebieden in Azië, Italië en Frankrijk  worden noodgedwongen geannuleerd", zegt Jan Van Steen, voorzitter van BTO, the Belgian Travel Organisation. 

"Maar bedrijven  beperken ook hun andere geplande dienstreizen tot het absolute minimum. Alleen dienstreizen die strikt noodzakelijk zijn voor de werking van het bedrijf, worden nog geboekt."

Bekijk de journaalreportage over de impact van het nieuwe coronavirus wereldwijd: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

We hopen dat we binnen vijf of zes  weken opnieuw wat normale economische activiteit zullen krijgen

Sinds 20 februari  worden reiskantoren voor zakenreizen overstelpt met annulaties.  Geplande reizen worden, indien mogelijk, uitgesteld tot er meer duidelijkheid  komt over het virus.  We zien dagen met tot 50, zelfs 60 procent minder boekingen.", zegt Jan Van Steen.

Maar minder boekingen betekenen niet minder drukte . " Het is in veel kantoren  alle hens aan dek om tickets om te boeken en om  luchtvaartmaatschappijen en klanten te contacteren om te zien wat mogelijk is."

Hoelang kan de sector deze  situatie nog aan? "We krijgen optimistische signalen vanuit China dat de verdere uitbraak van het virus daar min of meer onder controle is. We hopen dat we binnen vijf of zes  weken ook in Europa opnieuw wat normale economische activiteit zullen krijgen en dat bedrijven de dienstreizen die ze hebben uitgesteld dan opnieuw zullen boeken", zegt Jan Van Steen.

Dienstreizen worden voorlopig tot het absolute minimum beperkt

Dat bedrijven hun reispolitiek aanpassen, valt ook te horen bij  voorzitter Pascal Struyve van de Belgian Association for Travel Managers (BATM),  een organisatie voor reismanagers van grote bedrijven. 

"Heel veel bedrijven hebben beperkingen ingevoerd in hun reisbeleid, uit bezorgdheid voor hun medewerkers.  Een complete ban is het niet. maar zeker in maart worden enkel nog reizen geboekt die strikt  noodzakelijk zijn voor de business."  

Dienstreizen worden in het merendeel van de bedrijven tot het absolute minimum herleid", besluit Pascal Struyve. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen