AFP or licensors

Liveblog - Heel Italië gaat nu in lockdown: "Iedereen blijft thuis, enkel verplaatsingen voor werk of noodgevallen"

Italië gaat volledig in lockdown. Vanaf morgen moet iedereen thuisblijven om het nieuwe coronavirus in te perken. Enkel voor het werk of voor noodgevallen mogen mensen zich verplaatsen. Ondertussen gaan de beurzen wereldwijd ook in het rood. Al komt de onrust op de beursvloer niet alleen door het coronavirus. Volg alles in onze liveblog. 

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

besmet

overleden

genezen

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Italië gaat volledig in lockdown: "Iedereen moet thuisblijven"

Italië gaat volledig in lockdown. Dat meldt premier Giuseppe Conte. Gisteren werd er al een "rode zone" afgekondigd: de inwoners van Lombardije en 14 provincies mochten de regio niet meer verlaten. Niemand anders mocht het gebied ook in. De maatregelen voor die zone worden nu uitgebreid voor het hele land en dat vanaf morgenochtend tot zeker 3 april. 

"Iedereen moet thuisblijven", zegt Conte. "Enkel voor het werk en bij absolute noodgevallen mogen mensen zich verplaatsen. Onze gewoontes moeten nu veranderen. We moeten allemaal iets opgeven ten goede van Italië."

Voorts blijven alle scholen en universiteiten gesloten, worden alle sportactiviteiten - inclusief de wedstrijden in de hoogste voetbalklasse - afgelast, moeten de cafés en restaurants sluiten om 18 uur en gaan veel openbare plekken dicht. Wie toch mensen ziet, moet één meter afstand houden van elkaar. 

Videospeler inladen...

Correspondente in Italië: "Gedragsregels werden niet gerespecteerd, er moest iets gebeuren"

De gedragsregels die Italië had aangekondigd - een meter afstand houden van elkaar en niet naar het zuiden reizen, bijvoorbeeld - werden gisteren en vandaag niet opgevolgd. Dat zegt correspondente Andrea Vrede in Italië. "Vooral jonge Italianen trokken massaal naar het strand, cafés of restaurants. Er moest dus wel iets gebeuren. In China is ook al gebleken dat je de groei van het aantal besmettingen enkel kan aanpakken als je een gebied hermetisch afsluit."

Videospeler inladen...

Infectiologe Erika Vlieghe: "Werkelijk aantal besmettingen in ons land ligt wellicht veel hoger"

In ons land zijn er momenteel 239 bevestigde patiënten met het nieuwe coronavirus. "Maar het werkelijke aantal ligt wellicht vele malen hoger", zegt infectiologe Erika Vlieghe. "Sinds een aantal dagen focussen we ons vooral op de patiënten die zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat komt door de beperkte labocapaciteit, maar ook door de beperkte mankracht. Net voor die patiënten is het belangrijk om te weten wat ze hebben. Voor henzelf, maar ook voor het ziekenhuis, zodat het duidelijk is of die patiënten al dan niet in isolatie moeten worden verzorgd."

Videospeler inladen...

Wall Street beleeft slechtste dag in jaren door onrust over olie en coronavirus 

De aandelenbeurzen in New York zijn met buitengewoon zware koersverliezen gesloten. De Dow-Jones eindigde 7,8 procent lager. De breed samengestelde S&P 500 werd 7,6 procent lager gezet en de technologiebeurs Nasdaq verloor 7,3 procent. Het zijn de grootste dalingen sinds de financiële crisis van 2008.

Wall Street was bij het begin van de handelsdag al meteen 7 procent kwijtgespeeld. De handel werd daarom voor een kwartier stilgelegd. Die automatische stillegging moet ervoor zorgen dat de forse verliezen afgeremd worden. Het was voor het eerst sinds 2008 dat die noodgreep werd toegepast.

Cruiseschip Grand Princess, met 21 coronapatiënten aan boord, meert aan in Californië

Het Amerikaanse cruiseschip Grand Princess, dat voor de kust lag van San Francisco met 21 bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus, heeft maandagmiddag (lokale tijd) mogen aanmeren in Oakland, in het noorden van de Amerikaanse staat Californië.

De ongeveer 3.500 opvarenden zaten sinds woensdag vast op het cruiseschip, nadat negentien passagiers en twee bemanningsleden positief hadden getest op het nieuwe coronavirus. Het schip moest uit voorzorg halt houden voor de kust van San Francisco.

De ontscheping kan nog enkele dagen duren. De passagiers zullen in een militaire basis in quarantaine worden geplaatst of zullen gerepatrieerd worden naar hun land.

Buitenlandse Zaken adviseert ook schoolreizen naar Griekenland uit te stellen

Buitenlandse Zaken adviseert om schoolreizen naar Griekenland uit te stellen als ze in de komende twee weken zouden plaatsvinden. Dat staat in een vernieuwd reisadvies voor het land.

Eerder adviseerde Buitenlandse Zaken al om Belgische schoolreizen naar Italië tot nader order uit te stellen. Het advies voor Griekenland volgt op een beslissing van de autoriteiten in Athene om schoolreizen in Griekenland af te raden voor de komende twee weken. Met de maatregel wil Griekenland de verspreiding van het Coronavirus tegengaan. 

This content is subject to copyright.

Nederlandse premier Rutte: "We stoppen vandaag met handen schudden"

De Nederlandse premier Rutte vraagt aan de inwoners om geen handen meer te schudden. "Dat is een simpele maatregel die helpt bij het indammen van het coronavirus", zei hij op een persconferentie. Ook roept het kabinet inwoners van Noord-Brabant op om de komende zeven dagen thuis te werken als het mogelijk is.

Ook bij ons wordt er al een tijdje gezegd dat handen schudden voorlopig geen goed idee is. Bekijk hier meer tips van viroloog Marc Van Ranst. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Twee weken verplichte quarantaine voor wie in Israël aankomt

Alle reizigers die in Israël aankomen moeten voor twee weken in zelfquarantaine gaan. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangekondigd. De beslissing treft ook Israëliers die terugkeren naar hun land na een reis in het buitenland. "Dit is een moeilijke beslissing, maar essentieel voor de volksgezondheid", zei Netanyahu. "En volksgezondheid gaat voor alles." De maatregel geldt voor de komende twee weken.

In Israël zijn 42 bevestigde gevallen van coronavirus.

Nieuwe cijfers uit Italië: in één dag tijd 1.800 mensen besmet met coronavirus

In Italië zijn er in één dag tijd 1.797 mensen geïdentificeerd met het nieuwe coronavirus. In totaal gaat het nu om 9.172 patiënten. Daarvan zijn er al 463 mensen gestorven, vooral oudere en verzwakte mensen. De situatie blijft het ergste in de noordelijke regio Lombardije. 

Videospeler inladen...

Danira Boukhriss, Nathalie Meskens en Erik Van Looy delen tips in sensibiliseringsspot

Danira Boukhriss Terkessidis en Sven De Leijer (VRT), Nathalie Meskens en Koen Wauters (DPG Media) en Annelien Coorevits en Erik Van Looy (SBS) zijn samen de studio ingedoken om een sensibiliseringsspot te maken voor de preventie tegen het coronavirus. Samen delen ze zes preventietips om het virus op afstand te houden. 

Videospeler inladen...

Italië sluit vanaf morgen alle skistations

De Italiaanse regering gaat alle skistations in het land sluiten. Op die manier hoopt de regering de verspreiding van het nieuwe coronavirus in het noorden van het land onder controle te krijgen. De maatregel gaat in vanaf dinsdag, meldt minister van Binnenlandse Zaken Francesco Boccia.

Ondertussen heeft het Italiaans Olympisch Comité (CONI) na een overleg met de verschillende sportbonden beslist om tot 3 april geen sportevenementen toe te laten op Italiaanse bodem. Er is wel nog een speciaal regeringsdecreet nodig om deze maatregel te bekrachtigen.

Nog geen "corona-effect" op afwezigheden op school

Hilde De Windt

Op de eerste dag na de krokusvakantie, maandag 2 maart, was slechts 3,7 procent van de scholieren afwezig wegens ziekte. Dat is lager dan de dag voor het begin van die vakantie. Zo blijkt uit de recentste cijfers van het Vlaamse Agentschap voor Onderwijsdiensten.

Er is dus nog geen effect te merken van het coronavirus, dat in ons land rond de periode van de krokusvakantie uitbrak. De schooldag voor de vakantie, 21 februari, bleken zelfs meer leerlingen ziek (4,3 procent) dan na de vakantie (3,7 procent).

Enkel in het kleuteronderwijs ging het na de vakantie om een iets hoger percentage. Daar was de eerste schooldag na de vakantie 9,2 procent afwezig. Toch is dat nog steeds minder dan het gemiddelde van dit jaar (10,3 procent). In het lager onderwijs lag het ziekteverzuim op 1,8 procent, in het secundair onderwijs was dat 2,4 procent.

Nog geen duidelijkheid voor Italiëreizen in de paasvakantie

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Wie bij een reisbureau een reis naar Noord-Italië heeft geboekt in de paasvakantie, krijgt daar nog geen duidelijkheid over. Alleen voor reizen tot 3 april geven de reisbureaus een alternatief of terugbetaling. Dat blijkt na een overleg tussen de sectorfederatie ABTO en minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V).

In bepaalde gebieden in Noord-Italië gelden quarantainemaatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. De Belgische overheid raadt niet-essentiële reizen naar die regio's af. De reisbureaus gaan daarom op zoek naar oplossingen voor klanten die daar geboekt hadden. Als er geen alternatieve bestemming gevonden wordt, kunnen ze ook terugbetaald worden. Dat wordt geval per geval bekeken, zegt ABTO.

Het is nog drie weken, misschien worden maatregelen opgeheven

Alleen geldt die regeling maar tot 3 april. De paasvakantie begint een dag later. Voor mensen die dan afreizen, is nog geen duidelijkheid. "We volgen de zaak dag per dag, zelfs uur per uur, op", zegt Pierre Fivet, woordvoerder van ABTO. Het wordt afwachten wat Buitenlandse Zaken zegt, maar die is ook afhankelijk van informatie uit Italië. "De situatie verandert snel. Het is nog drie weken, misschien worden maatregelen opgeheven", zegt Fivet.

Wie toch nu al zijn reis wil afzeggen, zal wellicht geconfronteerd worden met de daaraan verbonden annuleringskosten. Minister van Economie en Consumenten Muylle raadt reizigers die een reis boeken voor binnenkort alvast aan om grondig de annulatiemogelijkheden en contractuele voorwaarden te bekijken. "Dat kan onaangename verrassingen vermijden", zegt ze.

Sint-Truidens ziekenhuis op lager pitje omdat 25 personeelsleden in thuisisolatie zitten

Het Sint-Truidens ziekenhuis Sint-Trudo moet de komende weken noodgedwongen een aantal activiteiten afbouwen. Dat komt omdat een 25-tal medewerkers, onder wie ook artsen, twee weken thuis moeten blijven nadat ze in contact waren gekomen met een patiënt die het coronavirus bleek te hebben.

De patiënt lag van 2 tot 5 maart in het ziekenhuis. Op dat moment viel hij niet onder de voorwaarden om op het coronavirus te testen: hij was niet in een getroffen gebied geweest en had geen contact gehad met coronapatiënten. Pas naderhand trok de patiënt naar een andere spoedgevallendienst omdat de symptomen aanhielden. Hij werd dan wel getest en bleek besmet te zijn met het nieuwe coronavirus, Covid-19.

Geen nieuwe inschrijvingen voor niet-dringende ingrepen om alle patiënten de beste zorgen te kunnen blijven bieden

Volgens de richtlijnen van het agentschap Zorg en Gezondheid moeten nu de medewerkers die "direct zorgcontact" hadden met de patiënt, tot veertien dagen na het laatste contact thuisblijven.

Dat heeft gevolgen voor de werking van het ziekenhuis. Dat zal tot en met 19 maart geen bijkomende inschrijvingen voor niet-dringende ingrepen aannemen, zegt woordvoerster Miet Driesen. "Wij doen dit om alle patiënten de beste zorgen te kunnen blijven bieden", voegt ze toe. "Opgenomen patiënten, alsook patiënten met geplande ingrepen of voor wie dringende hulp vereist is, kunnen we hierdoor optimaal blijven verzorgen."

Het ziekenhuis verwacht na 19 maart weer normaal te draaien.

De Block: "150 bedden beschikbaar voor mensen die besmet zijn"

In ons land zijn er 150 bedden beschikbaar in de ziekenhuizen om mensen te verzorgen die besmet zijn met het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gezegd op een speciaal overlegcomité, waar de verschillende regeringen van ons land samen zitten.

Nu zijn het 150 bedden, maar dat kunnen er meer worden

"Het gaat om bedden die kunnen gebruikt worden, zonder dat de gewone werking in het gedrang komt", zegt De Block. "Op dit moment zijn er 150 bedden. Dat gaan er meer worden, omdat we nu enkel de universitaire ziekenhuizen, de referentieziekenhuizen en de grote ziekenhuizen hebben aangesproken."

Op dit moment liggen er 13 patiënten besmet met het virus in 4 verschillende ziekenhuizen. Morgen komt de veiligheidsraad samen, om te bekijken of er nog extra maatregelen nodig zijn voor de meest kwetsbare groepen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen