Bijna 1 miljoen euro voor mobipunten in Diksmuide, Ieper en Veurne

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) investeert 962.000 euro voor mobipunten in Diksmuide, Ieper en Veurne. Het geld komt van Europa.

Een mobipunt is een plek waar verschillende vervoersmogelijkheden samen­komen: het ligt bij een station, er is een bushalte in de buurt, je kunt er een deelfiets of -auto ­huren, er zijn laadpalen of er is een fietsherstelplaats. Kortom, het is een punt waar je uit verschillende vervoersmogelijkheden kan kiezen. De bedoeling is om mensen aan te zetten om zich op een duurzame manier te verplaatsen.  

Vorig jaar werd een oproep gelanceerd om projecten in te dienen. Voor West-Vlaanderen zijn nu 3 projecten in Diksmuide, Ieper en Veurne goedgekeurd. Volgens Vlaams minister van economie Hilde Crevits is het nodig dat er projecten in Westhoek steun krijgen omdat er weinig alternatieven zijn voor de eigen auto: "In deze gemeenten is er weinig openbaar vervoer. Het is dus nodig om daar te investeren in duurzame transportmiddelen." 

Diksmuide wil voetgangerstunnel

Diksmuide krijgt 680.700 euro om de omgeving rond het station in te richten. Daar is de stationsbuurt al aangepakt, maar de plannen reiken verder, zegt burgemeester Lies Laridon: "Eigenlijk is het de ambitie om de bestaande parking van de NMBS te verbeteren zodat reizigers comfortabeler tot bij de trein kunnen rijden. We willen ook een fiets- en wandelverbinding onder de sporen, zodat mensen van beide kanten van Diksmuide heel makkelijk naar het station kunnen komen."

We willen een tunnel onder de sporen voor fietsers en wandelaars zodat die makkelijk de trein kunnen nemen

Lies Laridon, burgemeester Diksmuide

Meest gelezen