Linda Raymond

Meer katten dan inwoners in Doel: "We zoeken vrijwilligers om ze te voederen"

Het opvangcentrum Heartbeat zoekt vrijwilligers die de zwerfkatten in Doel willen helpen voederen nu de kattenpopulatie er de laatste jaren enorm is toegenomen. Bezoekers en inwoners die wegtrokken uit Doel lieten er katten achter en die hebben zich intussen voortgeplant. “We zijn nu met zeven vrijwilligers, maar er komen steeds meer katten”, zegt vrijwilligster Rita Jalon. 

In Doel leven meer katten dan inwoners. “Iedereen komt hier zijn ongewenste kat dumpen”, klinkt het bij Rita die als vrijwilligster bij kattenopvangcentrum Heartbeat werkt. Het opvangcentrum werkt samen met de gemeente Beveren om de katten te steriliseren en zo de kattenpopulatie in te dijken. “Zo vermenigvuldigen ze zich niet meer, maar ze moeten natuurlijk nog steeds eten krijgen”, zegt Rita.

50 katten voor tiental inwoners

“Heel wat inwoners hebben Doel verlaten, maar velen hebben hun poes achtergelaten en daar is het probleem begonnen”, legt vrijwilligster Rita uit. "De poezen vermenigvuldigen zich ongecontroleerd.” Momenteel zijn er zo'n 50 zwerfkatten terwijl Doel maar een tiental inwoners telt.

Kattenopvangcentrum Heartbeat probeert al jaren om de kattenpopulatie terug te schroeven. “We vangen, steriliseren en chippen de katten, dan zoeken we ook een nieuw thuis voor hen. Als we geen thuis vinden voor de zwerfkatten, plaatsen we ze terug in Doel.”

Dagelijkse “poezentoer” door Doel

Vele katten zijn al onvruchtbaar, maar ze moeten nog steeds eten en drinken krijgen. Ook daar ontfermt Heartbeat zich over:  “We houden dagelijks een "poezentoer" door Doel. Dan krijgen de katten nat en droog eten op vaste voederplaatsen”, legt Rita uit. “We zijn met zeven vrijwilligers en we hebben een planning waarop we kunnen zien wie op welk moment werkt.”

Dat is geen moed, dat is poezenliefde

Rita Jalon, vrijwilliger Heartbeat vzw

Maar zeven vrijwilligers zijn niet genoeg. “Veel mensen komen hier hun katten dumpen omdat hier niet veel mensen wonen. Dus er komen steeds meer katten in Doel. Als iemand van ons met vakantie is of ziek valt, raakt de planning niet rond. Nieuwe vrijwilligers zijn dus steeds welkom.”

Tijdelijke oplossing

Is het dan geen oplossing om alle zwerfkatten te vangen en te verplaatsen? “Dan komen er gewoon andere zwerfkatten”, reageert Rita. “Katten zijn erg gesteld op hun omgeving, het is belangrijk om een kat niet te verplaatsen. Maar door de katten stelselmatig te steriliseren, hebben we de populatie wel onder controle.”

Mensen die willen meegaan op "poezentoer" door Doel, vinden meer informatie op de website van Heartbeat vzw.

© 2018 Jose A. Bernat

Meest gelezen