Steve Buissinne Pixabay

Oproep brandweer: blijf best thuis als je je droogkast aanzet

De brandweer is gisteren moeten uitrukken voor een brandende droogkast in Hekelgem bij Affligem. De eigenaar was gelukkig thuis en kon erger voorkomen. Maar de brandweer doet daarom nog eens een belangrijke oproep. 

Het is zo herkenbaar. Voor je vertrekt naar het werk of boodschappen wil doen, zet je nog snel je wasmachine of droogkast aan. Je vertrekt en komt terug met gewassen of gedroogde kleding. Maar het kan ook fout gaan. Dat laatste was gisteren bijna het geval in een huis in Hekelgem, deelgemeente van Affligem. Daar schoot een droogkast in brand. De eigenaar was gelukkig thuis en kon zelf blussen. De brandweer werd er voor alle zekerheid bijgeroepen, maar hoefde niet veel meer te doen.

Levens redden

Toch is dit incident een goeie aanleiding om weer een oproep te doen vindt de brandweer Vlaams-Brabant West. Ze vraagt nogmaals om extra op te letten. Alain Habils: "Droogkasten zijn erg gevoelig omdat er zich heel wat stof kan opstapelen dat makkelijk in brand schiet. Het is daarom belangrijk om zo'n droogkast goed te onderhouden. Af en toe de interne filter kuisen, en de stoffilter in de deur van de droogkast regelmatig stofzuigen."

Je wil niet overvallen worden door een brand tijdens je slaap.

Alain Habils - Hulpverleningszone Vlaams-Brabant West

Als je moet kiezen tussen je droogkast aanzetten als je slaapt of wanneer je niet thuis bent, dan kies je volgens Alain Habils best voor dat laatste: "Je wilt immers niet overvallen worden door een brand tijdens je slaap. Maar over het algemeen kunnen we toch ook stellen dat je beter thuis bent wanneer je zo'n toestellen gebruikt." Een extra rookmelder bij de wasmachine of droogkast, kan hoe dan ook levens redden voegt de Habils er nog aan toe. 

Meest gelezen