Robin Hammond/Witness Change

Duitsland wil samen met andere Europese landen kinderen weghalen uit Griekse kampen

De Duitse regering wil samen met andere "vrijwillige" Europese landen 1.000 tot maximum 1.500 vluchtelingenkinderen weghalen die vastzitten op de Griekse eilanden. De aankondiging komt er enkele uren voor de Turkse president Erdogan de situatie aan de Turks-Griekse grens komt bespreken met de Europese leiders in Brussel. 

Duitsland heeft de voorbije nacht aangekondigd dat het met andere Europese landen maximaal 1.500 kinderen wil weghalen uit de overbevolkte kampen op de Griekse eilanden. Daar zaten al 38.000 vluchtelingen en migranten. Nu Turkije de grens heeft opengezet richting Europa, zijn er nog eens zowat 1.700 mensen bijgekomen, zegt Griekenland. Duitsland wil vooral kinderen opvangen die er zonder hun ouders verblijven en zieke kinderen onder de 14 jaar oud. 

Wie de andere landen in de coalitie zijn, is nog niet duidelijk. Gisteren had ook Kroatië al op eigen houtje aangekondigd dat het minderjarigen wil opnemen. "Kroatië heeft de capaciteiten en heeft ook in het verleden al kinderen uit crisissituaties opgenomen", zei de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken Davor Bozinovic. Kroatië is momenteel voorzitter van de Europese Unie. Het land wacht op een bezoek van de Europese commissaris Johansson aan Griekenland, voor het beslist over het aantal kinderen.

Duitse regering oneens

De Duitse regeringscoalitie heeft het opvangplan aangekondigd na felle discussies. De linkse partijen in Duitsland dringen al enkele dagen aan op humanitaire maatregelen om de overbevolking in de Griekse kampen in te dijken, zeker nu er schrijnende beelden zijn opgedoken over de leefomstandigheden van de kinderen daar. Bij de christendemocratische partijen CDU en CSU is er enige scepsis merkbaar. Zij vrezen dat het een verkeerd signaal zou sturen aan de migranten en vluchtelingen, dat iedereen opnieuw welkom is in Duitsland. Het land ving tijdens de vorige vluchtelingencrisis in 2015 zowat 1 miljoen asielzoekers op. (lees voort onder foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De komst van Erdogan

Vanmiddag komt de Turkse president Erdogan naar Brussel om er te praten met de Europese lidstaten en de commissie. Turkije zette zijn kant van de grens met Griekenland op 29 februari open. Het verbrak daarmee het akkoord van maart 2016 met de Europese Unie. Dat akkoord bepaalde dat Turkije geen vluchtelingen en migranten meer zou doorlaten, in ruil voor financiële hulp van de Europese Unie. Turkije vangt met 3,5 miljoen mensen de meeste vluchtelingen ter wereld op. Het vindt dat het te weinig in de plaats krijgt en dat Europa ook zijn opvangplicht moet nakomen.  

België?

Ons land vangt op dit ogenblik 26.751 asielzoekers op van wie 5 procent alleenstaande minderjarigen. Volgens cijfers van FEDASIL is daarmee 97 procent van de opvangcapaciteit bezet. Dat betekent dat er nog 861 plaatsen over zijn. Het is nog niet duidelijk of de Belgische regering een aanvraag van Duitsland heeft gekregen om ook extra kinderen op te nemen. 

Meest gelezen