Jeroen Seré

Genkenaar vast in quarantaine in Noord-Italië: “Wie niet weg moét, blijft beter binnen”

Jeroen Seré uit Genk is één van de 16 miljoen mensen die in quarantaine leven in Noord-Italië. Hij woont en werkt in het stadje Vaprio d’Adda, niet zo ver van Milaan. De Italiaanse overheid raadt hem en de andere bewoners van de stad aan om zoveel mogelijk thuis te blijven. 

Het leven in Vaprio d’Adda gaat er sinds dit weekend lichtjes anders aan toe. “Het is veel rustiger op straat”, vertelt Genkenaar Jeroen Seré. “De overheid raadt de mensen aan om thuis te blijven. Wie niet weg moét, blijft beter binnen. Zo heb je minder kans om elkaar te infecteren. Wanneer je naar de supermarkt gaat bijvoorbeeld, ga dan alleen en niet met de hele familie. Ga niet naar shoppingcentra om gewoon wat rond te kuieren, maar enkel wanneer je écht iets nodig hebt. Rondrijden is nu veel gemakkelijker, want er is weinig verkeer”, voegt hij er nog lachend aan toe.

De bewoners die in de afgezonderde regio wonen, zijn niet persoonlijk op de hoogte gebracht van de quarantaine. “We hebben wel alle info gekregen via sociale media. Daar krijg je pop-ups van de officiële gezondheidsinstanties. En de media slaan je natuurlijk dood met al het nieuws”, lacht Jeroen.

Omwille van werk –of medische redenen kan je de regio nog verlaten. Maar het zou niet slim zijn.
Jeroen Seré

Hoewel de regio waar Jeroen woont ‘afgezet’ is, kan hij over het algemeen wel nog vrij rondlopen. “Het is zeker niet zo dat de politie je binnen in je eigen huis duwt. Maar bepaalde regio’s kan je wel gewoonweg niet uit, en dat wordt ook zo gecommuniceerd. Op mijn werk heeft dat geen invloed, want ik ben zelfstandige dus ik werk sowieso thuis. Voor de Italianen ligt dat wat moeilijker, want thuis werken is hier nog niet echt ingeburgerd.”

Ook reizen naar andere landen lukt nog, maar dan moet je wel een goede reden hebben. “Omwille van werk of medische redenen kan je de regio nog verlaten. Maar het zou niet slim zijn. Als je niet direct naar bijvoorbeeld België moét reizen, en je kan de reis uitstellen, dan doe je dat best.”

Meest gelezen