Christeyns

Gents zeepbedrijf Christeyns verdrievoudigt productie desinfecterende handgels

Het Gentse bedrijf Christeyns, gespecialiseerd in waspoeders en detergenten, heeft zijn productie van desinfecterende handgels verdrievoudigd. Christeyns produceert de handgels voornamelijk in een fabriek in het Franse Vertou. Daar kan nu 3.000 ton per jaar gemaakt worden in plaats van de 1.000 ton in coronavrije tijden.

De vraag naar desinfecterende handgels is gigantisch. "Zelfs nu we de productie verdrievoudigd hebben, is de vraag nog zeker tien keer groter dan wat we kunnen leveren", zegt algemeen directeur Jef Wittouck in de hoofdzetel van Christeyns in Gent. De Franse fabriek is niet de enige die dergelijke gels kan produceren. Ook in Groot-Britannië en in Italië heeft Christeyns nog fabrieken die desinfecterende handgels kunnen maken. Maar de Franse vestiging is wel de volumefabriek. De productie is nu verhoogd van 1.000 ton op jaarbasis naar 3.000 ton per jaar.

Geen extra machines, wel extra ploegen

Om de productie te kunnen opdrijven heeft Christeyns geen extra machines ingezet, maar wel extra ploegen en ook weekendwerk ingeschakeld.  "Als je echt capaciteit wil gaan uitbreiden door extra machines te gaan plaatsen, duurt dat veel langer", aldus Jeff Wittouck, "extra inzetten van personeel gaat sneller".

Niet alleen de snelheid speelt trouwens een rol in de beslissing om geen nieuwe machines aan te kopen. Als de  epidemie van het nieuwe coronavirus voorbij is, zal de vraag naar handgels ook weer in elkaar storten.

10 jaar geleden al zoiets meegemaakt

 "We hebben een tiental jaar geleden iets vergelijkbaars meegemaakt. Toen was er een uitbraak van wat de 'Mexicaanse griep' of 'vogelgriep' genoemd werd". Ook toen was er ineens een grote vraag naar die desinfecterende producten. Eens dat die crisis over was, bleek dat alle magazijnen vol zaten met dat soort van producten. De markt is toen gedurende twee jaar uit evenwicht geweest. "Uiteindelijk hebben we zelfs producten moeten vernietigen omdat de houdbaarheidsdatum overschreden werd". 

"Nu wordt dat een beetje gehypet hé", vertelt Jeff Wittouck, "Het is permanent in de media, iedereen wordt daardoor ook bezorgd, en - ik merk het ook bij mezelf - je gaat veel meer je handen wassen dan je voorheen deed". Maar eens de mediabelangstelling weg is,  zal iedereen weer terugvallen op zijn oude gewoontes, vermoedt Jeff Wittouck. 

Eerst onze trouwe klanten

Doordat de vraag zoveel groter is dan het aanbod , is het niet gemakkelijk om iedereen tevreden te stellen. "Iedereen wil nu veel meer dan er eigenlijk beschikbaar is, dus we moeten jammer genoeg nogal veel nee zeggen". De vaste, trouwe klanten krijgen voorrang en de rest probeert Christeyns redelijk te verdelen.

Zelfs omwonenden van de fabriek in Frankrijk staan aan de deur met de vraag of ze handgels kunnen meenemen

Algemeen directeur Jeff Wittouck

"De impact op het bedrijf is redelijk groot, want iedereen moeit zich ermee", geeft Jeff Wittouck toe. "We hebben in Frankrijk ook al te maken gehad met druk vanuit het kabinet van de eerste minister, vakbonden moeien zich ermee, en zelfs omwonenden van de fabriek in Frankrijk staan aan de deur met de vraag of ze handgels kunnen meenemen. De aandacht is fenomenaal. Dat zelfs The New York Times een artikel wijdt aan de productieverhoging is toch verrassend"

De prijslijst wordt niet veranderd

De prijslijst is sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus niet veranderd en volgens het bedrijf zal dat ook niet gebeuren. "Met het soort producten dat wij aanbieden, professionele en industriële reinigingsproducten en -systemen, moet je het hebben van de lange termijn. We hopen natuurlijk dat we nieuwe klanten kunnen overtuigen en langer aan ons binden, maar we gaan niet voor het snelle gewin."

De enorme vraag naar alles wat met desinfectie te maken heeft, zorgt trouwens voor een bijkomend probleem voor Christeyns. De grote klanten willen garanties dat Christeyns zal kunnen blijven leveren, wat er ook gebeurt. Ze willen dat ook zwart op wit. Kan Christeyns die garantie wel bieden met een markt die zo onder druk staat? "We hebben fabrieken in veertien landen in Europa, dus we kunnen wat schuiven met productie als dat nodig zou blijken. We hebben ook magazijnen in heel Europa met een voorraad voor vier weken. Dus we hebben wel een buffer."

Overheden kunnen een spelbreker zijn

Overheden kunnen een serieuze impact hebben op de bedrijfsvoering. Zo gaan er stemmen op in Frankrijk om de export van een aantal producten te verbieden. "Als je hoofdfabriek voor een bepaald type van product in Frankrijk ligt en je mag dat niet meer buiten Frankrijk exporteren, dan kan je mogelijk toch nog in de problemen komen. Maar op dit moment is dat probleem nog theoretisch."

kasto80

Meest gelezen