Videospeler inladen...

Het niveau van het grondwater herstelt zich na felle regen de voorbije weken

De overvloedige neerslag in februari heeft de grondwaterstanden bijna overal in Vlaanderen duidelijk doen stijgen. Dat heeft de Vlaamse Milieumaatschappij gemeten. Op de meeste plaatsen is het grondwater tot een bijna normaal niveau gestegen voor de tijd van het jaar.  

Door de regen van de afgelopen maand staat het niveau van het  grondwater op de meeste plaatsen in Vlaanderen bijna opnieuw op een normaal peil. 

Dat blijkt uit nieuwe metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij. Het grondwaterpeil stond vorige maand nog laag voor de tijd van het jaar in veel regio's. "Vandaag en de komende dagen gaat het nog meer regenen en dan kan het niveau van het grondwater zich goed herstellen", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.

De toestand is behoorlijk voor heel wat regio's: "Enkel op enkele plaatsen in Vlaanderen, vooral in Vlaams-Brabant en in het zuiden van Limburg, kunnen volgende maand nog enkele lage grondwaterstanden voorkomen".

Ook het zuiden van Oost-Vlaanderen is nog niet helemaal mee: daar zorgt de zware leemgrond ervoor dat het water langzamer doorsijpelt. 

Kletsnatte februarimaand heeft de doorslag gegeven

De kletsnatte maand februari heeft de doorslag gegeven.  Februari was de op drie na natste maand sinds 1981, maar voor de hele weerkundige winter (december-januari-februari) gaven de neerslagcijfers voor Ukkel een vrij normaal beeld, met een totaal van 230,3 millimeter, tegenover 220,5 millimeter normaal.  

Bekijk hier de journaalreportage: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Een maand geleden, op 9 februari, waren de relatieve grondwaterstanden op 42,2% van de locaties nog zeer laag, op 24,0% van de locaties laag, op 29,9% van de locaties normaal, en op 3,9% hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar.  "Grosso modo zijn de relatieve grondwaterstanden sinds begin november maar weinig veranderd. Dit betekent dat de grondwateraanvulling weliswaar normaal verloopt voor de tijd van het jaar, maar ook dat de opgelopen achterstand in grondwaterpeilen niet verder goedgemaakt wordt", meldde de Databank Ondergrond Vlaanderen toen.

Wat is het probleem in Vlaanderen? Bekijk hier de video van eind april vorig jaar:

Videospeler inladen...

Meest gelezen