Ondersteunend personeel UGent legt het werk neer: "Dit is de grootste staking in jaren"

Een deel van het ondersteunend personeel van de Universiteit Gent staakt. Er zijn minder mensen aan de slag in de schoonmaakploegen, de kinderdagverblijven, de studentenresto’s en cafetaria’s.  De actievoerders willen onder meer een beter loon. De vakbond noemt het de grootste staking in jaren, de universiteit nuanceert. 

“Wij zorgen voor de UGent, zorgt de UGent ook voor ons?”, klinkt het tijdens een protestmars aan de universiteitsgebouwen.  In de stoet loopt personeel mee van de schoonmaakploegen, de studentenresto’s en de kinderdagverblijven. Zij werken vandaag niet omdat ze betere arbeidsvoorwaarden willen. De actievoerders krijgen ook steun van studenten. 

Minimumloon

“We vragen drie dingen”, vertelt Tim Joosen van de socialistische vakbond ACOD. “We willen graag dat er een minimumloon komt van 14 euro per uur voor iedereen aan de UGent. We willen ook een statutarisering van de mensen die werken in de resto’s en kinderdagverblijven. En we willen dat de mensen van de schoonmaakploeg weer rechtstreeks aan de universiteit verbonden zijn en niet in dienst worden genomen via een onderaannemer.” De eisen werden maanden geleden al kenbaar gemaakt. Er loopt zelfs al enkele maanden een petitie die volgens de vakbond intussen door 3.500 mensen is getekend.

Steun van studenten

“Ik denk dat het bijna 20 jaar geleden is dat er nog zo’n grote staking is geweest aan de UGent”, gaat Joosen verder. Dat heeft te maken met de steun die komt vanuit alle hoeken van de universiteit. “We hebben de voorbije maanden gemerkt dat er bij de onderzoekers en professoren ook veel begrip is voor de actie.”

De universiteit van Gent nuanceert de uitspraak van de vakbond. Uit hun cijfers blijkt dat slechts een kwart van de personeelsleden bij de directie Studentenvoorzieningen staakt. Bij het poetspersoneel gaat het om een 15-tal stakers op zo'n 190 personen. Daarnaast blijven 6 van de 8 studentenrestaurants wel gewoon open. 

kasto80

Meest gelezen