radio 2

Halen bouwt historische sluis aan de Velpe weer op

De stad Halen en  Regionaal Landschap Lage Kempen hebben samen een sluis uit de 18de eeuw aan de Velpe gereconstrueerd. De sluis was vorig jaar bij een storm vernield.

Aan de sluis mondde vroeger de ‘Arm’ uit in de Velpe. De Arm vormde een verbindingskanaal tussen de Gete en de Velpe en werd gegraven om de Binnenmolen of Heilige-Geestmolen - een graanmolen uit 1324 - van voldoende water te voorzien. De sluis moest de toevoer van het water regelen.  De graanmolen verdween in de tweede helft van de 18de eeuw. De sluis verloor haar functie volledig toen de monding van de Arm stroomopwaarts gelegd werd.

Stadsrechten uit 1206

Maar de sluis vormde wel een herkenningspunt in het parkje en werd behouden als herinnering aan het feit dat Halen in 1206 stadsrechten kreeg van de hertog van Brabant. Daarom werd meteen gekozen voor een heropbouw toen de sluis vorig jaar werd vernield bij een storm. Alleen de originele dwarsbalk overleefde de storm,  en daarvan is een zitbank gemaakt. De rest van de sluis werd heropgebouwd met steun van de provincie Limburg. 

Ondertussen gaat de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Lage Kempen op zoek naar oude foto's, weetjes en prentkaarten over het sluisje. Wie zoiets heeft, mag contact opnemen via erfgoed@rllk.be of telefonisch op 011 78 52 59.

 

Meest gelezen