Radio 2

Voorraad Italiaanse supermarkten slinkt door coronavirus: "Vrachtwagenchauffeurs willen niet meer naar hier rijden"

Italiaanse producten raken moeilijk tot bij de supermarkten in Limburg. Dat komt door de bezorgdheid omwille van het coronavirus. De vrachtwagenchauffeurs durven geen lange ritten meer maken of mogen de grens niet over. Ook de klanten zijn op hun hoede voor besmetting. 

Bij de Italiaanse supermarkt D'amici in Maasmechelen voelen ze de bezorgdheid bij hun klanten en leveranciers stijgen. De producten raken maar moeilijk tot in de winkel. Dat komt doordat sommige vrachtwagenchauffeurs de grenzen niet over mogen. Een ander deel van de transporteurs weigert zelf om nog te rijden. Zij willen geen besmetting riskeren in de onhygiënische wegstations waar ze zich normaal wassen. 

Klanten vragen of de producten besmet zijn
Mirella Riggi, D'amici

Mirrela Riggi van D'amici is duidelijk: "We hebben een groot probleem", zegt ze. "Wij hebben nog wel voorraad, maar de mensen beginnen te hamsteren en zelf een voorraad aan te leggen".  De klanten grijpen vooral naar pasta, sauzen en oliën. Mirella denkt nog twee à drie weken te kunnen overbruggen voor ze mensen met lege handen naar huis moet sturen. 

Voorzichtige klanten

Burrata en stracchino, de lekkere Italiaanse kazen kan je nu al niet meer kopen bij D'amici. Die raken voorlopig niet in de winkel. Bubbels kan Mirella wel weer aanbieden: "We hebben zonder bepaalde soorten Prosecco gezeten. De chauffeurs waren te laat. Maar ik hoop dat volgende week weer alles binnenkomt." 

De klanten van D'amici zijn zelf onzeker over de producten die ze wél kunnen kopen. "Ze vragen of ze besmet zijn", zegt Mirella. "Ze zijn schuw. Het is te gek voor woorden". 

Beluister hier de audioreportage:

Radio 2

Meest gelezen