Videospeler inladen...

Italië nog extra op slot door het nieuwe coronavirus: dit zijn alle quarantainemaatregelen

"Het is tijd om nog een stap verder te gaan." Zo heeft de Italiaanse premier Giuseppe Conte de quarantainemaatregelen die sinds dinsdag voor zijn hele land van kracht waren, nog wat verder aangescherpt. Van bars tot restaurants en winkels: alles blijft op slot, met uitzondering van voedingswinkels en apothekers. Een overzicht hieronder.

Even kort samenvatten. Afgelopen weekend werd een "rode zone" afgekondigd in Italië: de regio Lombardije werd samen met veertien andere provincies in het noorden van het land in quarantaine gezet. Sinds dinsdag werd die "rode zone" vervangen door "één beschermd Italië", wat dus betekende dat het hele land in quarantaine ging. 

Intussen zijn er in Italië al meer dan 12.000 besmettingen en meer dan 800 doden. "Ik was me ervan bewust dat de maatregelen die ik begin deze week had afgekondigd, maar een eerste stap waren", zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte gisteravond, waarop hij de quarantainemaatregelen nog wat strakker zette.

Alle maatregelen lijsten we hieronder voor u op.

Deze maatregelen zijn al sinds dinsdag van kracht voor heel Italië, en dat tot 3 april

De belangrijkste maatregel die Italianen moeten nemen, is eigenlijk heel simpel: blijf thuis. Wie thuis kan werken of vakantie kan nemen, wordt aangemoedigd om dat te doen. Eigenlijk is er geen enkele reden om de straat op te gaan, zo zegt de Italiaanse premier Giuseppe Conte. 

Of beter: bíjna geen enkele reden. Want wie echt niet anders kan, mag zich wel nog verplaatsen om naar het werk te gaan. En ook bij absolute noodgevallen (medische of familiale), mag je nog de weg op. Wie dat doet en dus van de ene gemeente naar een andere gaat, moet daarvoor - in eer en geweten - wel een document invullen waarop hij duidelijk aangeeft waarom hij zich buiten begeeft. Wie wordt tegengehouden, moet dat document ter controle kunnen voorleggen aan de politie. Het is aan de burger om te bewijzen dat hij de waarheid spreekt. 

(Bekijk hieronder het bewuste document en lees verder onder de afbeelding)

Alle samenscholingen in publieke ruimtes zijn verboden. Bovendien mag geen enkele viering doorgaan. Neen, zelfs geen bruiloft of begrafenis

Alle scholen en universiteiten zijn gesloten. 

Ook musea, sportscholen, discotheken, zwembaden, theaters, culturele centra en bingoruimtes doen al sinds dinsdag de deuren niet meer open. 

Ook voor sportwedstrijden moet je de komende tijd niet in Italië zijn. 

Bezoekjes aan de grootouders in een woonzorgcentrum of aan zieke familieleden of vrienden in een ziekenhuis worden zoveel als mogelijk beperkt. Het is de directie van de woonzorgcentra of de ziekenhuizen die zullen beslissen wie er wel of niet binnen mag. 

Dit zijn de extra maatregelen die sinds vandaag van kracht zijn voor heel Italië en dat voor minstens twee weken

Restaurants en bars blijven vanaf vandaag tot zeker 25 maart gesloten. In het begin van de week hadden ze nog de toestemming gekregen om te openen tot 18 uur 's avonds, op voorwaarde dat ze klanten op 1 meter uit elkaar konden houden. Nu zullen ze hun klanten alleen nog mogen bedienen via thuisbezorging.

(lees verder onder de foto)

Lege horecazaken in Venetië
LaPresse

Maar die nieuwe maatregel geldt eigenlijk voor alle commerciële activiteiten. Ook winkels, kappers, schoonheidsinstituten en bedrijfsafdelingen die niet noodzakelijk zijn voor de productie, moeten de deuren op slot houden.

Dit kan wel nog

Een stormloop op supermarkten, is echter niet nodig, benadrukte de Italiaanse premier. Voedingswinkels voorzien in basisbehoeften (eten) en kunnen dus gewoon openblijven. Eerder deze week beloofde de Italiaanse regering ook al dat de voedselvoorziening "regelmatig gegarandeerd zou worden". Al moeten klanten daar ook op 1 meter afstand van elkaar blijven en wordt gevraagd om het bezoek aan winkels sowieso te beperken om zo "bijeenkomsten van veel mensen te voorkomen".

(lees verder onder de foto)

Een supermarkt in Milaan
Represented by ZUMA Press, Inc.

Ook apothekers blijven gewoon open, net als krantenwinkels, tabakswinkels, postkantoren, banken, wasserijen, verzekeringskantoren en tankstations. Ook restaurants langs de weg of op luchthavens en in treinstations, kunnen openblijven.

Men kan ook blijven werken in Italië: fabrieken mogen openblijven, zolang ze de nodige maatregelen nemen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Er wordt wel aangeraden om afdelingen die niet noodzakelijk zijn voor de productie te sluiten. Bedrijven wordt ook gevraagd om thuiswerk, flexibele werkuren en het opnemen van vakanties te stimuleren.

Ook loodgieters en garagisten blijven aan het werk. En hoewel er geen vieringen zoals begrafenissen mogen plaatsvinden, blijven ook funeraria of uitvaartcentra open.

En omdat wie wil of moet gaan werken, daar ook moet geraken, blijft het openbaar vervoer rijden. 

(lees verder onder de foto)

Een bus in Rome
LaPresse

Ook de luchthavens blijven open, al zijn er nog maar weinig vluchten van en naar Italië. Op de luchthavens zijn wel extra controles: zo kan je temperatuur gemeten worden en zal je mogelijk moeten uitleggen wat je in Italië komt doen.

En wat als je je niet aan de regels houdt?

Wie als "gewone man" de voorwaarden van het decreet niet naleeft, zal het weten. Mogelijke straf? Tot drie maanden cel en een boete tot 206 euro. Wie een zwaardere overtreding begaat - denk daarbij aan iemand die weet dat hij besmet is en zich toch op de openbare weg begeeft- kan een nog zwaardere straf krijgen. Zo'n inbreuk wordt namelijk gezien als een misdaad tegen de publieke gezondheid. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen