Comac VUB

Keukenpersoneel VUB legt potten en pannen neer: "We vragen solidariteit met de mensen onderaan de ladder"

Het keukenpersoneel van de Vrije Universiteit Brussel heeft vanmiddag een uur gestaakt. Tussen 11 en 12 uur was het studentenrestaurant gesloten. Het personeel vraagt onder andere betere werkomstandigheden en een hoger loon. 

"Het restaurant sluit een uur, en wij willen met deze actie solidariteit vragen voor de collega's onderaan de ladder", zegt Tania Stadsbader van de vakbond. "Dat is het keukenpersoneel, de kuisploeg, het kinderdagverblijf... Daar werken veel vrouwen." In het teken van de genderweek op de VUB wil het keukenpersoneel aandacht vragen voor jobs met een laag loon, die vaak door vrouwen worden uitgevoerd. 

Studenten en ander personeel van de VUB konden zich echt vinden in de vijf eisen die het keukenpersoneel stelt. 

Charlotte Verheyden, vakbond VUB

Charlotte Verheyden studeerde aan de VUB en zit nu zelf bij de vakbond. Zij koopt bijna elke dag haar lunch in het VUB-restaurant, maar vandaag staat ze mee flyers uit te delen tijdens de staking. "Ik zie studenten en ander personeel van de VUB toch eerst wat verwonderd kijken, ze zijn het zo gewend dat ze elke middag hier kunnen komen eten. Maar als ze onze eisen lezen, kunnen ze zich er allemaal in vinden." 

De vijf eisen van het personeel zijn: minder werkdruk, een hoger loon, meer personeel en meer vaste contracten. En het personeel wil ook weten wat mensen vinden van de avondopening van het restaurant. "In het eerste semester hield het keukenpersoneel het restaurant ook 's avonds open, zonder extra werkkrachten", zegt Tania. "Dat was een enorme inspannig, en daar moet feedback op komen. Het personeel wil toch weten wat die inspanning heeft opgeleverd."

Stakend keukenpersoneel
Comac VUB

"Een man die in de keuken werkt, vertelde mij dat hij brandwonden heeft op zijn handen. De ovenhandschoenen zijn oud en worden maar niet vervangen", vertelt Matteo Kopriva, een student die de petitie tekende. "Twee vrouwen die in de broodjesbar werken, vertelden dat de werkdruk enorm hoog is. Er staat elke dag een ellenlange rij. Er is te weinig personeel om op een aangename manier te werken. Het was heel leerrijk en interessant om met hen te praten, ik denk dat dat voor studenten belangrijk is om te zien in welke omstandigheden het personeel moet werken." 

Meest gelezen