AFP or licensors

Aantal shishabars in Maasmechelen gehalveerd op 1 jaar: hoge belasting werkt ontmoedigend

Het afgelopen jaar hebben in Maasmechelen 7 van de 13 shishabars de deuren gesloten. Dat heeft te maken met maatregelen die de gemeente neemt om overlast van deze bars tegen te gaan, zoals het heffen van een hoge belasting. 

Shishabars zijn bars waar mensen kunnen samenkomen, vooral om waterpijp te roken. In Maasmechelen zijn deze bars populair. Tot vorig jaar waren er in de gemeente zo'n 13 bars te vinden. Maar er waren veel klachten over overlast. Daarom besloot de gemeente in te grijpen. 

Om niet 27 keer te moeten uitrukken, besloten we het aantal shishabars te beperken

Schepen Tanja Imbornone

"We merkten dat een paar van deze bars voor problemen zorgden", zegt schepen Tanja Imbornone (CD&V). "Om niet 27 keer te moeten uitrukken in een weekend hebben we besloten ze toch een beetje te beperken." Volgens Imbornone is de hoge taks een zeer efficiënte maatregel. "De uitbaters moeten nu een behoorlijke som belastingen betalen. Enkelen hebben gemerkt dat het toch niet zo winstgevend was en zijn ermee gestopt."

Shishazone

Een belasting heffen is niet het enige middel tegen het teveel aan shishabars. De gemeente heeft ook een zone aangeduid waarbinnen bars zich mogen vestigen. Buiten die zone mag er geen geopend worden. "De bars die zich nu al in deze zone bevinden mogen er blijven, als ze natuurlijk hun belastingen blijven betalen", voegt schepen Imbornone er nog aan toe.

Meest gelezen