Stad Sint-Niklaas

Nieuwe hand voor sinterklaasbeeld in Sint-Niklaas

Het sinterklaasbeeld op de Grote Markt van Sint-Niklaas heeft na een half jaar opnieuw een rechterhand. Enkele vandalen beschadigden het beeld zwaar afgelopen zomer. De hand moest gerestaureerd worden door de 88-jarige maker van het kunstwerk. De stad neemt maatregelen om het beeld beter te beschermen. 

Afgelopen zomer braken enkele vandalen de rechterhand van het bekende sinterklaasbeeld af en de hand was helemaal verbrijzeld.  De restauratie van de hand is nu, na zo'n 6 maanden, afgelopen.  Het was de 3e keer al dat een reparatie aan het beeld na vandalenstreken nodig was. Al 24 jaar prijkt op de Grote Markt van Sint-Niklaas een standbeeld van de patroonheilige. 

88-jarige kunstenaar redt het beeld

De stad Sint-Niklaas kon voor de restauratie rekenen op kunstenaar Achiel Pauwels, intussen al 88 jaar. "Pauwels is de enige kunstenaar die weet welke kleuren en texturen van keramiek gebruikt worden", benadrukt Luc Heirbaut van de stad. Om de hand uiteindelijk te monteren moest er geklommen worden. Het hele proces duurde ongeveer een half jaar. 

Voorkomen is beter dan genezen

De stad is het vandalisme grondig beu en neemt daarom extra maatregelen.  "We hebben camera’s geplaatst die permanent op de voorgevel van het stadhuis gericht staan. Zo hopen we deze vandalenstreken te voorkomen”, zegt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). 

kasto80

Meest gelezen