Getty Images

Nooit meer snurken dankzij chip in de tong?

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) zijn de eerste operaties gebeurd om slaapapneu en snurken tegen te gaan via een chip in de tong. "Bij elke ademhaling tijdens de slaap krijgt de tong een impuls om niet achteruit te vallen", zegt professor Olivier Vanderveken op Radio 2 Antwerpen.

Is een kleine chip in de tong dé redding voor duizenden mensen die lijden aan slaapapneu en luid snurken? "De eerste testen met de chip in Frankrijk en Groot-Brittannië tonen aan van wel", zegt professor Olivier Vanderveken in "Start Je Dag". De afdeling Neus, Keel en Oor van het UZA had afgelopen week de primeur voor de Benelux. "De eerste operaties met de tongchip zijn gebeurd. Het gaat om een zeer beperkte ingreep. We maken een kleine snede onder de kin en plaatsen de chip achteraan de tong."

De chip stimuleert de tong om niet naar achteren te vallen en de luchtpijp vrij te houden

prof. Olivier Vanderveken

Hoe werkt de chip?

"Voor de patiënt gaat slapen moet hij een patch met een batterij aanbrengen op de hals.  Een soort pleister eigenlijk die de chip 's nachts activeert", zegt Vanderveken op Radio 2 Antwerpen. "Bij elke ademhaling stimuleert de chip de zenuwen in de tong zodat die proactief naar voren gestrekt wordt. Op die manier willen we voorkomen dat de tong naar achteren valt en apneu en snurken veroorzaakt. De impulsen van de chip houden de luchtpijp dus vrij." 

De operaties in het UZA maken deel uit van klinische studies. Als die goed verlopen maakt de technologie kans om goedgekeurd te worden door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Pas daarna kan het op de markt komen.

Meest gelezen