Wie in Milaan aankomt, wordt gecontroleerd. Verschillende provincies zitten namelijk in quarantaine.
AFP or licensors

9.000 besmettingen, 460 doden en land in lockdown, Italiaanse viroloog: "Italië heeft coronavirus te lang onderschat"

Na China is Italië (momenteel) het hardste getroffen door het nieuwe coronavirus. In één dag tijd zijn er zo'n 1.800 nieuwe besmettingen en 100 extra doden bijgekomen. "Als de situatie in het noorden zich zou verspreiden naar de andere regio's, zou dat ernstige gevolgen hebben voor het land", zegt de Italiaanse viroloog Roberto Burioni aan "Terzake".

Er zijn 9.172 bevestigde patiënten, onder wie 463 doden. De cijfers van het nieuwe coronavirus zijn niet min als het over Italië gaat. Bijna nergens anders ter wereld - behalve China dan, waar het virus uitbrak - zijn de gevolgen zo groot. Daar zijn verschillende oorzaken voor, zegt Roberto Burioni in een interview aan "Terzake". Hij is professor virologie aan de Universiteit San Raffaele in Milaan.

  1. De epidemie is versterkt door zogenoemde superverspreiders. Zulke superverspreiders komen bij zowat elke epidemie voor. Het zijn patiënten die op hun beurt veel meer mensen besmetten met het virus dan wat een gemiddelde patiënt doet. Ook in enkele andere landen is er sprake van superverspreiders. 
  2. Het virus is in Italië wellicht gestart in een ziekenhuis. Zieke mensen - of mensen met een mindere gezondheid - behoren tot de risicogroep voor dit virus en dus waren veel patiënten mogelijk al ziek. 
  3. Het percentage sterftegevallen door het nieuwe coronavirus wordt berekend aan de hand van het totale aantal besmettingen én het aantal doden. Het aantal doden staat zo goed als vast, maar het kan perfect dat er meer mensen besmet zijn door het virus dan wat er officieel op de teller staat. Als dat het geval is, kan het sterftepercentage dus dalen. Dat is trouwens iets wat experts over het algemeen verwachten. 
  4. Italië is een land met veel ouderen en net zij behoren ook tot de risicogroep. 

Bekijk hier een fragment uit het interview waarin de professor de oorzaken uitlegt en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De cijfers zijn dus niet min, maar ook de maatregelen die de overheid neemt om het virus in te perken zijn dat niet. Sinds zondag zitten zo'n 16 miljoen Italianen in het noorden van het land voor een maand in quarantaine. Verschillende provincies worden zo afgesloten van de buitenwereld. Het leven valt er zo goed als stil. 

"Er is hier een grote onderschatting van de noodsituatie geweest", zegt Burioni. "Vrijdag en zaterdag leek hier alles nog doodnormaal. Iedereen ging naar de skipistes of naar zee omdat het mooi weer was. Zaterdagavond is dan een eerste versie van de quarantaine-maatregel gelekt. Alleen: die maatregel ging niet meteen van kracht (dat gebeurde pas de ochtend erop, red.) En dus waren er enkele uren waarin de mensen de trein hebben genomen en naar andere gebieden zijn vertrokken. Een maatregel die bedoeld was om het virus in te perken, heeft zo tot acties geleid van mensen die het virus net meer kunnen verspreiden."

Ondertussen is de lockdown ook uitgebreid naar het hele land. 

Bekijk hier de reportage uit "Terzake" met uitleg van de professor en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De ziekenhuizen liggen alleszins goed vol. "Vooral in de regio Lombardije zijn er problemen voor de opvang van mensen in de intensieve zorg. Gelukkig krijgen we hulp van ziekenhuizen in andere regio's. Zij nemen patiënten over en maken zo plaatsen vrij hier in Lombardije. Daarom moeten we er alles aan doen om de verspreiding naar andere regio's tegen te gaan. Als de situatie van Lombardije zich zou verspreiden in andere regio's, zou dat heel ernstig zijn voor het hele land."

"Er is in Italië een grote onderschatting geweest", zegt de professor. "Niet van de besmettelijkheid, maar wel van de ernst van de ziekte. Velen hebben onzin verkocht door te zeggen dat het maar om een griep gaat."

Volgens Burioni moet de levenswijze in het land worden aangepast. "Iedereen moet de fysieke contacten tot een minimum beperken, ook zij die niet in de quarantainezone zitten. Voorts moeten mensen enkel buiten komen om te gaan werken of om hoogstnoodzakelijke dingen te doen. Wij Italianen doen dat met tegenzin. We houden van het leven en van het leven in onze steden, maar nu is het codewoord toch thuisblijven."

Bekijk hier een fragment uit het interview waarin de professor het heeft over de maatregelen:

Videospeler inladen...

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

besmet

overleden

genezen

Meest gelezen