Scheepvaart blijft mannenwereld, maar daar komt stilaan verandering in

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart heeft de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen Tracy Edwards uitgenodigd. Zij was de kapitein van het eerste zeilschip met een volledig vrouwelijke bemanning, 31 jaar geleden. Toen was dat nog een unicum. Edwards kwam vertellen over haar ervaring als vrouw in een mannenwereld en hoe zij met seksisme omging.

De Hogere Zeevaartschool in Antwerpen had Tracy Edwards vandaag op bezoek. Zij was 31 jaar geleden de kapitein van het eerste zeilschip met een volledig vrouwelijke bemanning dat de wereld rondzeilde. Toen geloofde niemand dat ze het ging halen met enkel vrouwen. Het was moeilijk om sponsors te vinden en er werden zelfs weddenschappen afgesloten dat het niet zou lukken. 

Mannetje staan als vrouw

Edwards bezoekt de Hogere Zeevaartschool om te praten over haar avonturen en hoe zij seksisme tackelde in de mannenwereld van de scheepvaart. Ze vertelde ook hoe het beeld van de vrouw in de scheepvaart veranderde.

Een docente van de Hogere Zeevaartschool treedt haar bij: “Ik heb tijdens mijn eerste reizen aan de andere bemanningsleden moeten uitleggen wat ik op het schip deed. Vanaf het moment dat ik liet zien dat ik ook wel mijn mannetje kon staan, werd ik altijd geapprecieerd aan boord.”

Werken op een schip is meer dan spierkracht alleen

Intussen is ruim één op de zeven studenten aan de Hogere Zeevaartschool een vrouw. “Hier op school hebben wij er eigenlijk nooit iets van gemerkt”, vertelt een studente. “Aan boord is dat anders. Daar zijn mensen van verschillende nationaliteiten en die zijn het niet allemaal gewoon dat er een vrouw meewerkt. Toch begint dat stilaan te veranderen."

De vrouwelijke studenten zijn het eens dat ze zich eerst zullen moeten bewijzen aan boord. “Tegenwoordig gaat dat niet zozeer over spierkracht, maar ook over je hersenen gebruiken. Daar zijn vrouwen zeker niet slechter in dan mannen”, lacht een andere studente. 

Mentaliteitsverandering

Er geven 18 vrouwelijke docenten les aan de Hogere Zeevaartschool. “Ook in het onderwijs zie je meer vrouwen”, zegt een studente. “Als de nieuwe generatie een andere gedachtengang volgt, verandert die mannenwereld vanzelf.”

Dit jaar is het precies 40 jaar geleden dat de eerste vrouwen zich inschreven aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. De huidige school werd al opgericht in 1834.

Meest gelezen