(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Scholieren geboren in december zijn volgens studie minder gelukkig en minder gezond dan klasgenoten die vroeger verjaren

Scholieren die later op het jaar geboren zijn, zijn minder gelukkig en hebben vaker overgewicht dan hun klasgenoten die in het begin van het jaar verjaren. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent waar Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen over berichten. Ze doen het ook aanzienlijk slechter op school en worden ook vaker gepest. Die scholieren moeten beter begeleid worden, zegt professor Arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) die het onderzoek mee voerde aan VRT NWS.

Kinderen die in januari geboren zijn, zijn bijna een jaar ouder dan hun leeftijdsgenoten uit december. Toch worden ze in de meeste gevallen in dezelfde klassen gestopt. Uit een groot internationaal onderzoek waar onder meer de UGent aan heeft deelgenomen, blijkt dat gemiddeld genomen het verschil tussen die scholieren erg groot is.

"We zien dat die scholieren minder gelukkig en minder gezond zijn", legt Baert uit. "Dat uit zich in de algemene gezondheid, maar ook bijvoorbeeld in overgewicht." Uit eerder onderzoek is al langer bekend dat scholieren die jonger zijn binnen hun klas gemiddeld genomen slechtere schoolresultaten halen, minder sociaal zijn en vaker gepest worden.

Ze verdienen dus een beetje extra aandacht om die maturiteit bij te spijkeren

De precieze verklaring daarvoor is moeilijk te geven. Wat gezondheid betreft bijvoorbeeld, kan het samenhangen met de sportclub. "Ze zijn jonger en daardoor vaak kleiner dan hun leeftijdsgenoten. Daardoor komen ze in de sportclub vaker terecht in minder sterke groepen. Dat kan allemaal mee verklaren waarom ze lager welbevinden en gezondheid ervaren."

De onderzoekers stellen voor om extra aandacht te besteden aan die jongere scholieren. "Ook bij andere kansengroepen, zoals mensen met een migratieachtergrond, zien we dat de maturiteit een beetje minder groot is", zegt Baert. "Dat stelt zich dus ook bij jongeren die iets jonger zijn in de klas. Ze verdienen dus een beetje extra aandacht om die maturiteit bij te spijkeren."

Naar het volgende schooljaar overhevelen is geen goed idee, want een jaar is erg kostbaar

Scholieren die later op het jaar geboren zijn, sowieso een jaar later te laten beginnen, lijkt Baert dan weer geen goed idee. "Het is een afweging die nu soms gemaakt wordt voor wie helemaal op het einde van het jaar geboren is, maar eigenlijk is een jaar erg kostbaar. Wie een jaar later start op school, belandt ook een jaar later op de arbeidsmarkt", zegt hij. "Dat zijn belangrijke economische gevolgen waarmee we rekening moeten houden."

Meest gelezen