Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Soedanese hervormingsgezinde premier Abdalla Hamdok overleeft een bomaanslag

In Soedan is een bom ontploft in het konvooi van premier Abdalla Hamdok. De premier heeft de aanslag overleefd en zou in veiligheid gebracht zijn. Hamdok, een gewezen diplomaat, leidt sinds augustus een overgangsbewind waarin zowel de democratische oppositie als de voormalige militaire leiders zitten. 

De ontploffing vond plaats in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Volgens officiële media is de bom van boven in het konvooi terechtgekomen. Dat zou er kunnen op wijzen dat de aanval is uitgevoerd met een mortier of een drone. Meer duidelijkheid is er nog niet. De staatsradio meldt dat het konvooi ook beschoten werd met automatische wapens. 

Volgens zijn familie zou de premier de aanslag overleefd hebben en is hij in Khartoem in veiligheid gebracht. Tot nu toe heeft niemand de aanslag opgeëist. Er is ook niets bekend over andere ongeregeldheden in Soedan of een poging tot staatsgreep. Hamdok zelf heeft al gereageerd en zegt dat de aanslag de hervormingen niet zal stoppen.

Wat gebeurd is, zal de weg naar verandering niet blokkeren. Het geeft extra kracht aan de golven van de revolutie

Premier Abdalla Hamdok

Hamdok is premier sinds augustus vorig jaar. Hij leidt een overgangsbewind waarin zowel de democratische oppositie en leiders van de protestbeweging zitten, als de voormalige militaire machthebbers. Hij is een voormalig diplomaat en werkte eerder voor de Verenigde Naties en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.

Mogelijk is niet iedereen van het vroegere bewind het eens met die overgang, of het zou kunnen dat de aanslag het werk is van internationale terreurgroepen zoals Al Qaeda of IS. De beslissing van de regering om de voormalige dictator Omar al-Bashir uit te leveren aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, kan mogelijk ook een aanleiding zijn voor sommigen uit het oude regime.

Zeker is dat het grote land Soedan in een diepe economische crisis zit. Volgens het Internationaal Muntfonds zit 22 procent van de 42 miljoen inwoners zonder werk en bij de jongeren is dat zelfs 30 procent. De inflatie in Soedan bedraagt 60 procent.

Meest gelezen