Zuidijzerpolder

IJzervlakte staat opnieuw onder water

Sinds donderdag staan de weides in de IJzervlakte weer blank. Dat is een natuurlijke winterse overstroming, maar het is wel al twee jaar geleden dat dit gebeurde.

De IJzer stond zaterdag zo'n 4,5 meter hoog. Dat is een meter hoger dan normaal. De IJzervlakte is een natuurlijk overstromingsgebied omdat de rechteroever van de IJzer niet ingedijkt is. “Vanaf 4 meter kan het water dan in de Broeken lopen”, zegt Pieter-Jan Taillieu van de Zuidijzerpolder.” Het is wel al 2 jaar geleden dat dit gebeurde, omdat het de voorbije jaren erg droog was. Het water kan tijdelijk een aantal dagen gebufferd worden in afwachting dat men in Nieuwpoort voldoende kan lozen.

Veel regen in de lucht

Het is uitkijken naar de hoeveelheid regen die voorspeld is voor vanavond en vannacht. Verwacht wordt dat er zo'n 10 à 15 liter per vierkante meter zal vallen, maar zelfs dan is er geen reden tot paniek.

Meest gelezen