Videospeler inladen...

Twee presidenten leggen de eed af in Afghanistan met raketvuur op de achtergrond

In Afghanistan hebben zowel zittend president Ashraf Ghani als zijn rivaal Abdullah Abdullah de eed afgelegd als president van het land. Dat gebeurde met inkomend raketvuur op de achtergrond. De machtsstrijd tussen beiden komt daarmee naar een hoogtepunt. De VS en de VN lijken Ghani te erkennen.

Zowel Ghani als Abdullah eisen de overwinning op bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Hertellingen en onderhandelingen losten niets op en vandaag wilden beiden de eed afleggen. Abdullah Abdullah was bereid om dat uit te stellen als Ghani het ook deed, maar dat is dus niet gebeurd. (Lees verder onder de foto).

Regeringsleider en zelfverklaarde president Abdullah Abdullah.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Beide mannen hebben nu vandaag de eed afgelegd als president op verschillende plaatsen in het presidentieel paleis in de hoofdstad Kaboel. Tijdens de eedaflegging van Ghani waren er explosies en geweervuur te horen op de achtergrond, maar hij werd niet geraakt. De terreurgroep IS heeft de raketaanval opgeëist, maar bewijzen daarvan zijn er niet.

Ghani en Abdullah betwistten elkaar ook al het presidentschap tijdens de vorige verkiezingen. Toen is na Amerikaanse bemiddeling een compromis gevonden: Ghani werd president en Abdullah regeringsleider. Dat wankele evenwicht heeft al die jaren gewerkt, maar nu dreigt dat verstoord te worden. Opvallend is dat de Amerikaanse gezant voor Zalmay Khalilzad en VN-gezant Tadamichi Yamamoto de eedaflegging van Ashraf Ghani bijwoonden. Dat is een erkenning van diens positie.

Afghanistan, meer verdeeld dan ooit

De tweestrijd tussen beiden kan de instabiliteit van Afghanistan enkel maar verhogen; net op het ogenblik dat de Verenigde Staten een "vredesakkoord" gesloten hebben met de fundamentalistische talibanrebellen. Dat akkoord is intussen echter al geschonden door gevechten tussen de VS en de taliban.

De Afghaanse regering was niet betrokken bij dat akkoord en weigert om 5.000 gevangen taliban vrij te laten, zoals de VS beloofd hadden. Daarom blijven de taliban doorvechten en het Afghaanse leger dus ook. 

De machtsstrijd tussen Ghani en Abdullah kan wel verzwakking betekenen van de Afghaanse regering. De barst is politiek, maar ook etnisch. Ghani behoort tot de Pashtun, de dominante bevolkingsgroep die vooral in het zuiden van het land woont. Overigens rekruteren de taliban ook vooral uit die bevolkingsgroep. Abdullah Abdullah is deels Pashtun, deels Tadzjiek- een minderheid in het noordoosten- en was een kopman van de vroegere "Noordelijke Alliantie" van Tadzjiekse, Oezbeekse en sjiitische Hazara-strijders die in 2001 de taliban verjoegen uit Kaboel.

Britse troepen van de internationale vredesmacht in Kaboel.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen