foto: Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum

Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum vangt 40 paarden op: "We kunnen hooi en halsters gebruiken"

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder zijn er in 1 week tijd 23 paarden bijgekomen, door heel wat inbeslagnames. Er worden nu in het totaal 40 paarden opgevangen. Dat vergt niet alleen veel werk, maar er zijn ook heel wat middelen nodig. 

De afgelopen week kreeg het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum opvallend veel oproepen om paarden te gaan ophalen. "Gisteren in Maasmechelen nog een pony, de nacht ervoor in Heusden-Zolder moesten we een paard verschalken", zegt Rudy Oyen van het opvangcentrum. "En het is niet eenvoudig om een dier onder stress te vangen, dat is een heel karwei." 

De meeste paarden komen in het opvangcentrum terecht omdat ze verwaarloosd zijn en door dierenwelzijn in beslag zijn genomen. Een paard wordt soms impulsief gekocht, maar heeft veel zorgen nodig, legt  Oyen uit: "Een paard eet veel en vraagt veel onderhoud, en dat kost geld. Veel mensen miskijken zich daarin bij een impulsieve aankoop."

Oproep: hooi, wortels en halsters

Maar in het opvangcentrum is er natuurlijk ook eten en onderhoud nodig. "Gelukkig hebben we heel wat materiaal, zoals een tractor en een graafmachine, want de pakken hooi die wij gebruiken om te voederen  wegen 300 kilo." Maar er is veel voeding nodig, daarom doet het centrum een oproep: "Wij kunnen eten voor de paarden gebruiken, zoals hooi en wortelen. En we doen een oproep voor halsters, zowel voor pony's als paarden." 

Meest gelezen