Foto: Gemeente Hoeilaart

Waarom doodde de mannetjeszwaan zijn partner? 

De tragische dood van de zwaan uit Brugge roept vragen op. Het vrouwtje was twee weken geleden speciaal van Brugge naar Hoeilaart gebracht omdat het mannetje al jaren eenzaam op zijn vijver in Hoeilaart leefde. Gisteren zag een ooggetuige hoe het mannetje het vrouwtje voortdurend onder water duwde waardoor ze verdronk. Wat liep er mis?

Een rondvraag bij ornithologen levert geen sluitende verklaring op, maar er zijn wel enkele mogelijke oorzaken. Een zwaan is bijzonder selectief bij het kiezen van een partner. Zwanenkoppels blijven elkaar jaren of zelfs een leven lang trouw. Het moet dus echt klikken. "Een wijfje zomaar bij een mannetje zetten, is op zich al geen goed idee", zegt ornitholoog Wouter Faveyts van het Zwin.

Vechten op leven en dood

Als het niet klikt, kan dat ontaarden in zware agressie. Zwanen kunnen zeer gewelddadig uit de hoek komen. Dat weten ook mensen die al eens met een kajak te dicht bij een nest kwamen. Zwanen dulden geen indringers in hun territorium. "Tussen mannetjes onderling wordt dan soms een gevecht op leven en dood geleverd. Maar doorgaans vechten vogels liever niet", zegt Faveyts. "Voor het zover komt, geven ze eerst duidelijke signalen dat het beter is te vertrekken. Alleen is het de vraag of de zwaan uit Brugge dat kon. Die Brugse zwanen zijn in feite getemd en zijn het niet gewoon om lange afstanden af te leggen. Dat kan verklaren waarom ze niet op de vlucht sloeg."

Ruw liefdesspel

Een laatste verklaring is misschien het paren zelf. "Net als eenden paren de zwanen op het water en dat kan er onstuimig aan toe gaan. Het mannetje gaat bovenop het wijfje zitten en vaak gaat die dan helemaal kopje onder. Misschien was het mannetje uit Hoeilaart te sterk, te zwaar en te bronstig. Als de paring te lang duurt, kan dat het vrouwtje fataal worden", besluit Faveyts.

Meest gelezen