25 medewerkers Sint-Trudo Ziekenhuis thuis na contact met coronapatiënt: activiteiten worden afgebouwd

Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden heeft gisteren 25 verplegers en artsen naar huis gestuurd. Ze hebben contact gehad met een coronapatiënt. Door zoveel afwezigen worden de activiteiten in het ziekenhuis afgebouwd. 

Vorige week verbleef een patiënt enkele dagen in het Sint-Trudo Ziekenhuis. Hij werd toen niet getest op corona, omdat hij geen contact heeft gehad met andere coronapatiënten en ook niet in een risicogebied was geweest. Enkele dagen na het ziekenhuisbezoek is hij naar een spoeddienst gegaan in een ander ziekenhuis. Daar werd hij wel getest, omdat de voorwaarden intussen aangepast waren en hij testte positief. 

We sluiten 1,5 afdeling en stellen geplande ingrepen uit.

Hoofdarts Joan Vlayen

"Er is dus een periode van 3 dagen geweest waarin onze medewerkers onbeschermd contact gehad hebben met de patiënt", zegt hoofdarts Joan Vlayen. "Daarom moeten ze 14 dagen thuisblijven, te tellen vanaf het laatste contact met de patiënt." Het gaat om 4 artsen en 21 verpleegkundigen en logistiek medewerkers. En dat heeft heel wat impact op de werking in het ziekenhuis. "We moeten onze activiteiten afbouwen. We sluiten 1,5 afdeling en stellen geplande ingrepen uit. Maar patiënten die dringende hulp nodig hebben, blijven we opvangen waar nodig."

Het ziekenhuispersoneel heeft natuurlijk ook contact gehad met andere patiënten. "We passen het cirkelprincipe toe: de mensen die rechtstreeks contact hebben gehad met het positieve geval worden thuis gehouden", zegt Vlayen. "Maar ze zijn niet ziek en dus ook niet besmettelijk. Zodra iemand ziek wordt en positief blijkt, dan passen we ook daar het cirkelprincipe op toe." De lijst van het aantal patiënten waarmee de medewerkers in contact zijn gekomen is best lang. "Maar zover zijn we zeker niet. Want niets zegt ons dat die 25 medewerkers ziek gaan worden."

Meest gelezen