Artsen uit Oost- en West-Vlaanderen krijgen uitleg over coronavirus: “De rol van de huisarts is extreem belangrijk”

Artsen uit Oost- en West-Vlaanderen hebben gisterenavond meer uitleg gekregen over het coronavirus in het Gentse UZ. De huisartsenvereniging heeft er meer informatie gegeven over hoe artsen moeten omgaan met patiënten die besmet zijn. 

Meer dan 400 artsen uit Oost- en West-Vlaanderen bevolkten gisteren de aula van het universitair ziekenhuis van Gent. Ze kregen er extra informatie over het virus. “We merken dat we nog veel vragen krijgen”, vertelt Steven Callens van het UZ Gent. “Daarom leek het ons wel interessant om alle huisartsen tijdens een avond als deze duidelijk te informeren. Het begin van een epidemie is altijd rommelig. Dan zijn er heel wat vragen die we nog niet kunnen beantwoorden. Dat ligt nu anders.”

Huisbezoeken

“Huisartsen worden geconfronteerd met veel vragen over het virus”, getuigt Leen Naessens, die arts is in Sint-Amandsberg. “Ik hoop hierover meer duidelijkheid te krijgen zodat we onze patiënten een correct antwoord kunnen geven dat op dezelfde lijn zit met alle andere artsen.” Over het algemeen hebben de dokters die aanwezig zijn het gevoel dat ze de afgelopen periode goed geïnformeerd zijn, maar toch zijn er nog vragen. “Ik wil graag weten hoe we ons moeten verhouden ten opzichte van jonge zwangere vrouwen”, vertelt Marij Sercu. 

Het is praktisch niet haalbaar om op huisbezoek te gaan bij élke patiënt met griepsymptomen

Leen Naessens, huisarts Sint-Amandsberg

Huisarts Leen Naessens vraagt zich dan weer af in hoeverre een staalafname nog zinvol is. “Ik hoop gewoon dat daardoor de zorg voor andere patiënten niet in het gedrang komt”, zegt ze. “En verder heb ik ook praktische bezorgdheden. Het is bijvoorbeeld praktisch niet haalbaar om op huisbezoek te gaan bij élke patiënt met griepsymptomen. Ik vraag me af wat daar een oplossing voor kan zijn.” 

Besmettingsgevaar

Een vraag die vele artsen hebben, is hoe ze zich kunnen beschermen. “We krijgen van verschillende kanten richtlijnen mee, maar die zijn niet altijd eenduidig en we kunnen ze ook niet altijd volgen”, vertelt Lily Willems, epidemieverantwoordelijke van de huisartsenpraktijk Nieuw-Gent. “Zo krijgen we te horen dat we ons moeten beschermen, maar er is eigenlijk onvoldoende beschermend materiaal ter beschikking …”

“Ik vraag me ook af hoe we moeten omgaan met het tekort aan beschermend materiaal”, vult Eva Van Der Meulen aan. “Ik ben misschien niet bang om zelf besmet te worden, maar wel om een van mijn patiënten te besmetten.” Daar kan ook Lily Willems zich in vinden: “Ik denk dat sommige artsen bang zijn om het virus over te krijgen, vervolgens mee naar huis te nemen en dan zijn of haar geliefden te besmetten.”

Ik hoop op een plan om de reguliere zorg te organiseren op een veilige manier

Linde Tilley, voorzitter huisartsenvereniging Groot-Gent

Belang van de huisarts

“De rol van een huisarts is extreem belangrijk”, zegt professor Steven Callens nog. “Je huisarts kent je persoonlijke dossier en kan dus erg goed de risico’s van het virus op jouw lichaam inschatten.” De artsen in de aula zijn zich bewust van hun rol en sommigen zijn daarom bang om zelf ziek te worden. “Ik vraag me soms af wat er zal gebeuren als er veel huisartsen ziek worden”, zegt Linde Tilley, voorzitter van de huisartsenvereniging van Groot-Gent. “De gewone ziektes lopen ook nog door en die patiënten moeten ook de nodige zorgen kunnen krijgen. Dat wordt moeilijk als artsen ziek vallen. Ik hoop op een plan om de reguliere zorg te organiseren op een veilige manier.” 

Meest gelezen