AFP or licensors

Beurzen zakken nog verder weg, wat moeten we denken van "coronacrash"?

Hoewel de Europese beurzen vanmorgen met groene cijfers openden, keerde die trend na de middag. De BEL20, de verzameling van de 20 belangrijkste aandelen in België opende met 1 à 1,5 procent winst na bloedrode cijfers gisteren, maar eindigde toch 0,61 procent lager: het laagste peil in 4 jaar. Hoe moeten we de "coronacrash" van gisteren inschatten? We spraken met Guy Lerminiaux van de bank Degroof Petercam: "De vraag is nu: wordt dit een technisch korte recessie of een échte?"

"Recessie", een "bloedbad", een "coronacrash". De zware woorden worden niet geschuwd om de slechte beurscijfers van gisteren te beschrijven. De S&P 500, de vijfhonderd belangrijkste Amerikaanse aandelen, sloten af met 7,6 procent verlies. Hetzelfde voor de BEL20, de belangrijkste 20 aandelen in België. 

Gunstig bezoek

Vanmorgen openen de Europese beurzen opnieuw positief. De BEL20 opende met 1,35 procent winst. Eenzelfde score bij de Eurostoxx 50, de groep van de 50 belangrijkste aandelen in de eurozone. En ook de beurzen in Amsterdam en Parijs, Londen en Frankfurt staan bij opening ruim 1 procent in het groen. 

Daarmee volgen ze de belangrijkste Aziatische beurzen, die positief sloten. De Japanse Nikkei-index sloot af met 0,85 procent winst. De beurs in Shanghai eindigde 1,82 procent in het groen. Sommigen zien een positieve impact van het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Wuhan, de stad waar het longvirus uitbrak. 

Ook de olieprijs steeg opnieuw. Gisteren daalde die nog ongeveer met 25 procent nadat Saudi-Arabië besloot om flink meer olie te produceren, en de prijzen omlaag te gooien. 

Na de middag keerde het tij echter weer. De BEL20 eindigde uiteindelijk nog eens 0,61 procent lager. Ook de beurzen van Amsterdam, Frankfurt en Parijs boerden verder achteruit. Alleen Londen eindigde iets hoger: een schamele 0,2 procent.

Zwarte zwaan

Wat moeten we dan denken van die cijfers van gisteren? De rode cijfers zijn "uitzonderlijk, maar niet abnormaal", zegt Guy Lerminiaux, aandelenbeheerder bij de zakenbank Degroof Petercam. Lerminiaux weet er wat van, want dit is al de achtste of negende "beurscrash" in zijn carrière. 

De daling is "uitzonderlijk", omdat een gezondheidscrisis zo'n grote impact heeft op de beurzen. Lerminiaux spreekt van een "black swan", een zwarte zwaan. Dat is een beursterm voor een uitzonderlijke gebeurtenis die een zware impact heeft.

De aandelenexpert ziet vooral emotionele redenen voor de crash: "Een gevoel van angst en hebzucht zijn met elkaar in botsing gekomen", klinkt het. "Het coronavirus is in de geesten van de mensen terechtgekomen. En dan krijg je een massaal aantal verkopers op hetzelfde moment." In die zin zijn de cijfers dus "niet abnormaal". 

AFP or licensors

Uitkijken

"De vraag is nu: wordt dit een echte, grote recessie, of een technisch korte recessie", zegt Lerminiaux. Het antwoord is pas mogelijk in de komende weken. Als de beurzen op termijn verder blijven zakken (tot -30 procent tegenover de -20 nu), moeten we ons zorgen beginnen maken. Zeker "als banken of de oliesector verder in de problemen komen", omdat het probleem zich dan structureel verankert, zegt Lerminiaux. 

Om het tij verder te keren wordt vandaag uitgekeken naar de maatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump neemt. "Een president wordt meestal niet herverkozen bij een recessie, dus hij zal die wel willen keren", schat Lerminiaux in. Vorige week verlaagde de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten al eens de rente, tot 1,25 procent. 

Donderdag volgt een beslissing van de ECB, de Europese Centrale Bank. Er wordt verwacht dat er een pakket van maatregelen zal worden aangekondigd, of een verdere "knip" in de rente, wat banken moet aanmoedigen om kredieten te verstrekken.  

Scheren

Is het dan nu het goede moment om te investeren? "In termen van prijzen zitten we op interessante niveaus, maar het is mijn ervaring dat je beter even wacht in turbulente tijden", raadt Lerminiaux aan. "Als je geschoren wordt, moet je stil zitten", vat hij samen. 

Meest gelezen