Getty Images

Billie Eilish scherp voor bodyshamers: "Is wat ik waard ben alleen gebaseerd op jullie indruk?"

De Amerikaanse zangeres Billie Eilish (18) heeft zich gisteren tijdens de eerste show van haar wereldtournee met een filmpje rechtstreeks gericht tot al wie negatieve commentaar heeft op haar uiterlijk. Eilish draagt al sinds het begin van haar carrière wijde kleding om zich te beschermen tegen commentaren over haar uiterlijk en haar outfits. In deze nieuwe show gaat ze in een filmpje gedeeltelijk uit de kleren, om de bodyshamers op hun plaats te zetten. 

Bodyshaming, opmerkingen geven over het uiterlijk van iemand, Billie Eilish krijgt er al van in het begin van haar carrière mee te maken. Ze draagt steeds verhullende, wijde kleding omdat ze als vrouwelijke artieste vaak de druk heeft gevoeld om zich sexy te kleden. 

"Die wijd zittende kleding is een manier om zich te profileren of ook een beetje te beschermen", legde MNM-dj Laura Govaerts vorig jaar al uit aan VRT NWS. "Ze wil niet dat mensen weten hoe ze eruitziet.  Ze stelt zich kwetsbaar op, via haar teksten en ook met haar breekbare stem, maar tegelijkertijd wil ze zich niet volledig tonen."

Tijdens het eerste concert van haar wereldtournee, gisteren in Miami, heeft ze de bodyshamers nog maar eens op hun plaats gezet. Eilish toonde tijdens haar show een videoclip waarin ze in een vloeistof zakt terwijl ze haar kleding uittrekt tot ze enkel nog een beha draagt. Optreden deed ze traditiegetrouw in baggy T-shirt en een brede short. 

Bekijk hieronder een amateuropname van een fragment van de videoclip (en lees verder onder de tweet): 

Met deze woorden klaagt ze in de clip de aanhoudende kritiek op haar persoon en haar kleding aan. "Kennen jullie me echt? Jullie hebben meningen over mijn meningen, over mijn muziek, over mijn kleding, over mijn lichaam. Sommigen haten wat ik draag, anderen zijn er dol op. Sommigen gebruiken het om anderen te schande te maken, anderen gebruiken het om mij te schande te maken. En hoewel ik jullie blikken voel, jullie afkeur of jullie opluchting, als ik mijn leven daarop zou baseren,  zou ik me nooit meer kunnen bewegen."

Als ik mijn leven zou baseren op jullie afkeur of jullie opluchting, zou ik me nooit meer kunnen bewegen.

Billie Eilish

"Willen jullie dat ik dunner ben? Zwakker? Liever? Groter? Willen jullie dat ik stiller ben? Dagen mijn schouders je uit? Mijn borst? Mijn buik? Mijn heupen?  Het lichaam waarmee ik ben geboren, bevalt dat jou niet?", gaat de 18-jarige popster verder. "Wanneer ik comfortabele kleding draag, ben ik geen vrouw. Als ik mij van de lagen ontdoe, ben ik een slet. Hoewel je mijn lichaam nog nooit hebt gezien, heb je wel een mening klaar. Waarom?"

Ze is scherp voor wie zijn mening meteen klaar heeft op basis van een kledingmaat. "Wij bepalen wie zij zijn, wij bepalen wat ze waard zijn. Als ik meer kleding draag, als ik minder kleding draag, wie beslist wat dat over mij zegt? Is wat ik waard ben alleen gebaseerd op jullie indruk? Of is jullie mening over mij niet mijn verantwoordelijkheid?"

Als alles goed gaat, staat Billie Eilish met deze show op 19 juli ook in het Sportpaleis in Antwerpen. 

Getty Images

Meest gelezen