Videospeler inladen...

Straks duidelijkheid verwacht over verbod grote zaalevenementen in Vlaanderen

Vanochtend moet duidelijk worden of er ook in Vlaanderen, net zoals in Brussel, een algemeen verbod komt op indoorevenementen met meer dan 1.000 mensen. Het is aan de burgemeesters en provinciegouverneurs om te beslissen of ze het advies van de federale overheid volgen. Verschillende concertorganisatoren en culturele organisaties houden alvast spoedoverleg. De meesten zeggen voorlopig "het overleg met lokale overheden af te wachten".

Gisteren heeft de federale regering geadviseerd om indoor-evenementen met meer dan 1.000 mensen niet meer te laten doorgaan om de verspreiding van het coronavirus in ons land zoveel mogelijk tegen te gaan en te vertragen. Het advies van de regering geldt voorlopig tot eind maart. 

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft gisteravond overlegd met de provinciegouverneurs op zijn kabinet. Zij zullen samen met de burgemeesters de maatregel op het terrein moeten afdwingen. Het overleg verliep naar verluidt "constructief" maar concrete maatregelen of beslissingen worden pas vandaag bekendgemaakt. Pas dan weten we dus of het advies ook effectief een algemeen verbod wordt. De bal ligt nu dus in het kamp van de gouverneurs en burgemeesters.

Bekijk hieronder een reactie van De Crem van van gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen na het overleg (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Verbod in Brussels Gewest tot en met 31 maart

Terwijl het voor de Vlaamse provincies dus nog even wachten is, heeft het Brussels Gewest intussen al de evenementen verboden die binnen plaatsvinden en waar meer dan 1.000 mensen bij aanwezig zijn. Dat heeft minister-president Rudy Vervoort (PS) beslist. De maatregel duurt tot 31 maart.  Minister-president Vervoort zal hiervoor zo snel mogelijk een gewestelijk besluit neerleggen dat zal gelden in de 19 Brusselse gemeenten.

Concertzalen zoals de Ancienne Belgique,  Koninklijk Circus of Vorst Nationaal zullen concerten die het aantal van 1.000 personen overstijgen, moeten annuleren. Wat er met de betaalde tickets zal gebeuren, hangt van de concertorganisatoren af. Hetzelfde verbod zal ook gelden voor andere indoorevenementen, zoals sportwedstrijden of vakbeurzen, met meer dan 1.000 bezoekers. Zo is ook de kunst- en antiekbeurs Eurantica Fine Art Fair, die van 24 tot 29 maart zou plaatsvinden op Brussels Expo, wegens het coronavirus al uitgesteld.

De AB bekijkt het concert per concert

In de AB in Brussel ging het concert van Rex Rebel gisteravond gewoon door. "We zullen het publiek zo goed mogelijk op de hoogte houden via onze website", zegt Jens Van den Wyngaert. Op dit moment al tickets doorverkopen is dus nog niet nodig, benadrukt hij, want bij AB gaan ze per concert bekijken of het geannuleerd of verplaatst wordt, dit altijd in nauw overleg met de artiest. "We zullen via de website communiceren welke concerten doorgaan en welke niet, en wat er gebeurt met de tickets." 

Sowieso vinden de evenementen in AB Salon, AB Club, AB Box en AB Theater gewoon plaats, omdat de capaciteit daar lager ligt dan 1.000 personen. Als het concert gepland is in AB Grote Zaal, Ballroom of Flex, dan gaat AB "in samenspraak met de entourage van de artiest op zoek naar een creatieve oplossing." Zo kan het bijvoorbeeld dat geplande concerten gespreid worden over twee momenten om de capaciteit te verlagen. Of dat de capaciteit van een concert verlaagd wordt, zoals in Vooruit in Gent (zie onder). Maar het blijft uiteraard ook mogelijk dat een concert uitgesteld of geschrapt wordt. 

Bekijk hier het live gesprek in Het Journaal met Jens Van den Wyngaert, perswoordvoerder van de AB: "We zullen concert per concert bekijken" (en lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

 Als het concert plaatsvindt in een grote zaal, dan gaat AB in samenspraak met de entourage van de artiest op zoek naar een creatieve oplossing

Operahuis De Munt in Brussel meldt dat de opvoering van "Così fan tutte" gisteravond doorgaat. "We volgen de situatie op de voet voor er over andere speeldata wordt beslist. De meest recente informatie vindt u op onze website."

In Antwerpen nog geen beslissing

Ook De Roma in Antwerpen annuleert voorlopig nog niets. Daar vindt pas vrijdagavond het eerste concert met meer dan 1.000 bezoekers plaats (Vive La Fête). Zij wachten eerst ook nog de uitkomst van het regionale overleg af. Burgemeester Bart De Wever overlegt daarover met gouverneur Cathy Berx. 

In Antwerpen zijn er verschillende grote zalen zoals het Sportpaleis, de Lotto Arena, de Stadsschouwburg, de Elisabethzaal en de Opera. Het Sportpaleis bijvoorbeeld laat weten op het advies van de provinciegouverneur te wachten. Er waren de komende weken enkele grote namen verwacht, zoals Santana en Simple Minds. Santana had vanmiddag al pro-actief laten weten het concert uit te stellen. 

Studio 100 schrapt voorlopig nog niks

Studio 100 bekijkt wat er met de voorstellingen van "Daens" en "40-45" in het pop-uptheater in Puurs zal gebeuren. Voorlopig is er nog niks geschrapt, zo liet Studio 100 weten: "We zijn in nauw overleg met de betrokken autoriteiten en tot nader order gaan alle geplande voorstellingen van Studio 100 gewoon door." 

Over de voorstelling van "Mamma Mia" in de Stadsschouwburg in Antwerpen gisteravond is Deep Bridge volop in overleg met de overheden en de directie van de Stadsschouwburg.

Vooruit in Gent beperkt de capaciteit bij activiteiten tot 950 mensen

Vooruit in Gent annuleert voorlopig geen evenementen, maar beperkt de capaciteit van alle activiteiten tot 950 aanwezigen. "We hebben dat beslist met onmiddellijke ingang en in overleg met de organisatoren", zegt algemeen coördinator Franky Devos. "We kunnen makkelijk de capaciteit van de geplande activiteiten plafonneren op 950 tickethouders door de balkons in de concertzaal af te sluiten." De concentratie van de mensen in de benedenzaal blijft dus dezelfde. 

Santana en Ludovico Einaudi annuleren concerten zelf

Op 24 maart zou Santana in het Sportpaleis in Antwerpen halt houden met zijn "Miraculous"-wereldtournee. Vanmiddag kondigde zijn management aan dat de hele tournee uitgesteld zal moeten worden. Ook de Italiaanse pianist Ludovico Einaudi annuleerde zelf al zijn tournee. Hij zou normaal gezien op 24 maart optreden in Gent. 

Wat met aansprakelijkheid?

De verzekeringskoepel Assuralia liet alvast dit weten: als organisatoren toch indoorevenementen houden van meer dan 1.000 mensen, dan kunnen ze aansprakelijk gesteld worden als ze zich niet gedragen als een voorzichtige organisatie. Met andere woorden: ze riskeren dus in principe een schadeclaim als er op zo'n evenement iemand besmet zou raken met corona. Maar er zijn nuances: zo kan ook de vraag gesteld worden waarom iemand een evenement bijwoont als de overheid adviseert om het af te gelasten. 

Meest gelezen