Viroloog Van Ranst over nieuw corona-advies regering: "Een soort van tous-ensemblegevoel, dat hebben we nodig"

De regering wil niet dat er nog evenementen binnen plaatsvinden waar duizend of meer mensen aanwezig zijn. Dat is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Brussel verbiedt zulke evenementen alvast en Wallonië verbiedt bezoeken aan rusthuizen. In ons land zijn nu 267 mensen met het virus besmet. Het reisadvies naar Italië is intussen aangescherpt en sinds vanochtend is heel dat land in lockdown. Volg het nieuws over het nieuwe coronavirus op de voet in onze liveblog. 

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

besmet

overleden

genezen

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Marc Van Ranst pleit voor burgerzin in strijd tegen coronavirus

Viroloog Marc Van Ranst pleit voor burgerzin in de strijd tegen het coronavirus, na het nieuwe advies van de federale regering eerder vandaag. Dat doet hij in "Terzake". "Een tous-ensemblegevoel, dat hebben we nodig". De boodschap is voor hem duidelijk: "Eenieder hoort dit vanaf het begin serieus te nemen, anders loopt het fout voor iedereen. Dit is eigenlijk niet mis te interpreteren: aangeraden is hier ten strengste aangeraden.

Lees en bekijk meer in onderstaand artikel:

Vlaamse universiteiten bespreken de komende dagen maatregelen tegen coronavirus

De universiteiten van Vlaanderen gaan nagaan of het beter is om afstandsonderwijs te organiseren om te vermijden dat grote groepen studenten samenzitten. Dat heeft rector Herman Van Goethem van de universiteit van Antwerpen in "De afspraak" gezegd.

Lees en bekijk meer in onderstaand artikel:

Britse staatssecretaris voor Volksgezondheid besmet

Nadine Dorries, de Britse staatssecretaris voor Volksgezondheid, is zelf besmet met het coronavirus. Dat heeft ze zelf meegedeeld. Naar eigen zeggen heeft ze alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen en zichzelf thuis afgezonderd. 

Corona-virus verstoort voorverkiezingen in de VS: Sanders en Biden slaan campagnemeetings over

Bernie Sanders en Joe Biden, de belangrijkste kandidaten voor de nominatie als presidentskandidaat van de De mocratische Partij, hebben allebei een campagnebijeenkomst in de staat Ohio geannuleerd. Dat is gebeurd op aanraden van de lokale autoriteiten, die de ongerustyheid over het corona-virus aanhalen. 

Sinds het begin van de corona-crisis zijn in de Verenigde Staten verscheidene  scholen gesloten en zijn talloze burgers in quarantaine geplaatst.

Koning Filip bezoekt morgen onderzoeksinstelling Sciensano

Koning Filip brengt morgen een bezoek aan Sciensano in Ukkel. Daar zal hij een infosessie bijwonen over de impact van het nieuwe coronavirus en de aanpak ervan in ons land. Sciensano is erkend als onderzoeksinstelling door het federale wetenschapsbeleid en vervult opdrachten inzake volks- en diergezondheid.

Overleg tussen minister Pieter De Crem (CD&V) en gouverneurs is afgelopen: "Er is maatwerk mogelijk per provincie"

Het overleg tussen minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en de provinciegouverneurs over het nieuwe corona-advies van de federale regering is afgelopen. Het verliep "constructief", maar concrete beslissingen worden pas morgen bekendgemaakt.

"Alle gouverneurs scharen zich achter de maatregelen die de federale regering heeft voorgesteld", zei De Crem na het overleg. "Er is maatwerk mogelijk per provincie. Elke gouverneur zal de burgemeesters van zijn provincie samenroepen en voorstellen doen."

"We hebben een goeie stand van zaken gekregen", zei gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen op zijn beurt. "We zullen dit advies proberen uit te voeren. Het is geen plezante situatie, maar de volksgezondheid gaat boven alles. Nu is het nog beheersbaar, laat het ons zo houden."

Bekijk hieronder een reactie van minister De Crem en gouverneur Decaluwé na het overleg:

Videospeler inladen...

VUB raadt studentikoze activiteiten "ten stelligste" af

De Vrije Universiteit Brussel raadt studentikoze activiteiten ten stelligste af. Zo klinkt het dinsdag in een bericht dat werd verstuurd naar studenten en medewerkers.

Het gaat met name om activiteiten waarbij "het besmettingsrisico verhoogd wordt door fysieke contacten, zoals fuiven en cantussen". Andere activiteiten, colleges, werkcolleges, praktische oefeningen en onderzoek mogen wel nog doorgaan. "Maar de situatie kan snel wijzigen", verwittigt de Brusselse universiteit.

Verder vraagt de VUB om enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zo roept de universiteit iedereen op om zijn verantwoordelijkheid te dragen zodat het virus zo weinig mogelijk verspreid wordt. Ook worden de studenten en medewerkers gevraagd hun gedrag aan te passen om het virus niet te verspreiden, ook als die zelf niet ziek zijn. "Probeer lichamelijk contact te vermijden: houd in de mate van het mogelijke voldoende (i.e. 1 meter) afstand van collega's en studenten. Begroet elkaar niet met een kus noch een hand", klinkt het in de communicatie.

Docenten wordt gevraagd om zich voor te bereiden op het aanbieden van afstandsonderwijs en zich te beraden over alternatieve manieren van lesgeven en het geven van practica. "We beseffen dat telewerk niet altijd mogelijk is maar moedigen het wel aan", aldus de VUB.

Zondag meldde de VUB dat twee studenten besmet zijn met het coronavirus nadat ze op skireis waren gegaan naar Italië. De twee zijn momenteel in quarantaine, klonk het.

Maggie De Block (Open VLD): "We willen niet terechtkomen in Lockdown van België, Antwerpen of Vlaanderen"

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) verdedigt de beslissing van de regering om nu vrij drastische maatregelen te nemen tegen het coronavirus. ""Als we dit moment missen, zullen we het virus niet kunnen verhinderen om zich nog verder in ons land te verspreiden", zegt ze in "Terzake".  "Zo zou ons zorgpersoneel een onmogelijke opdracht krijgen om onze mensen te verzorgen."

Eerder vanavond liet de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) weten dat hij alleen beslissing kan nemen op basis van een duidelijke en objectieve richtlijn die opgelegd wordt vanuit de federale overheid, en niet op basis van een advies. "Het is belangrijk dat iedereen zijn bevoegdheden respecteert en zijn verantwoordelijkheid neemt", reageert De Block. "We willen niet terechtkomen in een lockdown van België, Antwerpen of Vlaanderen en dan moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen."

"Het zijn geen leuke maatregelen maar ze zijn heel hard nodig", erkent De Block. "Ik stel voor dat meneer De Wever de vergadering met de gouverneur afwacht."

Bekijk hieronder het gesprek met minister De Block in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen