Copyright 2018, Claudio Divizia, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Directeur van Antwerps parkeerbedrijf die 4,5 miljoen aan parkeergelden stal, krijgt 5 jaar cel, deels met uitstel

Een ex-directeur van het Antwerpse parkeerbedrijf Apcoa krijgt 5 jaar cel, waarvan 30 maanden met uitstel, omdat hij op 10 jaar tijd ruim 4,5 miljoen euro aan parkeergelden in zijn eigen zak had gestoken. De man deed dat door aan het personeel opdracht te geven om de lades met kleingeld uit de automaten apart te houden. Met het geld leidden hij en zijn toenmalige vrouw een luxueus leven. Ook de vrouw is veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan de helft met uitstel. 

De vroegere technisch directeur had de werknemers bij Apcoa de opdracht gegeven om geldlades uit de parkeermeters apart te houden voor een zogezegde steekproefcontrole. De technici brachten daarop de geldlades naar een ondergrondse parking. Daar kieperde de directeur de munten in boodschappentassen.

Hij bracht ze vervolgens naar de bank om het geld op zijn persoonlijke rekeningen te laten storten. Als de bank vragen stelde, kwam hij met vervalste documenten op de proppen om aan te tonen dat hij bijvoorbeeld recht had op zeven procent winstdeling van Apcoa in munten.

De man had ruim 10 jaar lang vrij spel. Pas nadat een van de werknemers argwaan had gekregen en navraag had gedaan, plaatste het bedrijf camera's in de ondergrondse parking. Op die manier kon de directeur betrapt worden en diende Apcoa een klacht in tegen hem. 

"4 luxewagens en shopbeurten van meer dan 1.000 euro"

De technisch directeur werd meteen ontslagen en zat vier maanden in voorhechtenis. Na onderzoek bleek dat hij op al die tijd ongeveer 4,5 miljoen euro had gestolen. Met het geld financierden hij en zijn vrouw hun luxueuze levensstijl. Volgens de procureur leefden ze ver boven hun stand: ze spendeerden gemiddeld 36.000 euro per maand, bovenop hun legaal inkomen van 4.000 euro.

Het geld werd langs ramen en deuren naar buiten gesmeten
Procureur

"Ze gaven veel feestjes, aten in de chicste restaurants, renoveerden hun woning met de duurste materialen en hadden vier luxewagens, waaronder een Maserati. Het stel huurde een appartement in Het Zoute en gaf jaarlijks gemiddeld 26.000 euro uit aan reizen. De vrouw beschikte over zes kredietkaarten en shopbeurten van meer dan 1.000 euro waren voor haar geen uitzondering. Het geld werd langs ramen en deuren naar buiten gesmeten", klonk het bij het openbaar ministerie.

"Volstrekt ongeloofwaardig"

De voormalig directeur had de feiten niet betwist. Zijn vrouw beweerde dat ze niet op de hoogte was van de illegale herkomst van de gelden. Ze dacht dat haar man geregeld bonussen kreeg en had zich nooit vragen gesteld bij de honderdduizenden euro's die ook op haar rekening gestort werden.  De rechtbank vond dat "volstrekt ongeloofwaardig". De vrouw had ook betwist dat ze zelf zakken met muntstukken naar de bank had gebracht, maar ze werd volgens de rechtbank liefst 385 keer geregistreerd voor de afgifte van muntstukken.

De rechter veroordeelde de man uiteindelijk tot 5 jaar cel, waarvan 30 maanden met uitstel. De vrouw kreeg 2 jaar cel, waarvan de helft met uitstel. De 4,5 miljoen euro dat het duo opstreek, zijn ze kwijt. Daarnaast krijgt het parkeerbedrijf een schadevergoeding van ruim 5 miljoen euro. 

Meest gelezen