Nederlandse koning biedt excuses aan in voormalige kolonie Indonesië: "Nederland gebruikte buitensporig geweld"

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft zijn excuses aangeboden voor het Nederlandse geweld in Indonesië tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Het land was meer dan 300 jaar een kolonie van Nederland. In 1945 riep Indonesië de onafhankelijkheid uit, maar Nederland erkende dat pas in 1949.

"Ik wil mijn excuses aanbieden voor het overdadige geweld dat Nederlanders hebben gebruikt in Indonesië." De periode tussen 1945 en 1949 was voor Indonesië tumultueus. Het streed in die jaren voor onafhankelijkheid van Nederlands gezag. Pas na vier jaar erkende Nederland het nieuwe onafhankelijke Indonesië. "Ik weet dat ook vandaag de gevolgen van de pijn en het verdriet van die jaren hier nog altijd voelbaar zijn", vulde de Nederlandse vorst aan.

Ik wil mijn excuses aanbieden voor het overdadige geweld dat Nederlanders hebben gebruikt in Indonesië

Koning Willem-Alexander

Willem-Alexander feliciteerde het land ook met 75 jaar onafhankelijkheid. Eerder tijdens het staatsbezoek legde de koning al een bloemenkrans op het nationale heldenereveld Kalibata in Jakarta. Daar worden onder meer de onafhankelijkheidsstrijders van Indonesië herdacht. In 1995 was toenmalig koningin Beatrix al eens op staatsbezoek in Indonesië. Ook zij wou toen al excuses aanbieden, maar door de politieke gevoeligheid van de zaak op dat moment, bleven die uit.

"We kunnen het verleden niet terugdraaien, maar we kunnen er zeker wel van leren", zei de Indonesische president Joko Widodo. "We proberen van de geschiedenis te leren, om zo onze relatie te versterken, waarbij we respect hebben voor elkaar", vulde hij aan. Zijn toespraak kwam net voor die van Willem-Alexander. Widodo was zelf ook al te gast in Nederland in 2016. 

(Lees verder onder de foto)

De Indonesische president Joko Widodo, met de Nederlandse koning Willem-Alexander.

Staatsbezoek

Het staatsbezoek van de Nederlandse koning en koningin duurt vier dagen. Ze kwamen maandag aan in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. De bedoeling van de reis is om de handelsrelatie met de voormalige kolonie kracht bij te zetten. Het is trouwens Willem-Alexanders eerste bezoek aan Indonesië sinds zijn aantreden in 2013. Zijn vrouw, koningin Maxima, is er wel al drie keer geweest, met de Verenigde Naties.

Indonesië riep in 1945 eenzijdig de onafhankelijkheid uit, met de zogenoemde "Proklamasi", na meer dan 300 jaar Nederlandse bezetting. De Nederlandse regering gaf in 2013 al haar excuses voor het geweld.

Meest gelezen