Gele brooddoos in koelkast kan levens redden: “Hulpverleners besparen zo veel tijd”

65-plussers en mensen met chronische medische problemen uit Ledeberg bij Gent kunnen een gele brooddoos gebruiken om sneller correcte hulp te krijgen bij noodgevallen. De doos bevat medische info en komt in de koelkast terecht. Hulpverleners kunnen zo sneller weten wat een patiënt in nood nodig heeft.

In de toekomst kunnen alle inwoners van Gent, ouder dan 65 jaar, een speciale gele brooddoos in hun koelkast steken.  De doos kunnen ze gratis ophalen bij een apotheker of bij een dienstencentrum. Voorlopig kan het enkel in Ledeberg, maar in de toekomst breidt het project uit naar de rest van Gent. In de doos zit info over aandoeningen, allergieën en medicijnen. Het is de bedoeling om op termijn ruim 40.000 oudere Gentenaars zo te ondersteunen, benadrukt het kabinet van schepen Rudy Coddens (SP.A). 

Blauwe sticker

Wie eigenaar is van zo’n gele doos, kan hulpverleners verwittigen door een blauwe sticker – die samen met de doos geleverd wordt – aan de binnenkant van de voordeur te plakken. “In de doos zit een klein boekje waarin de eigenaar zijn gegevens kan invullen”, vertelt projectleider Brigitte Hanson. “Ze kunnen er contactgegevens in steken van mensen die in geval van nood verwittigd moeten worden. Daarnaast kan de eigenaar er ook aandoeningen en allergieën in noteren. Een medicatieschema is ook handig. Dat kan je gewoon opvragen bij de apotheker.”

Bewaren in de koelkast

“Het klinkt misschien gek dat de doos in de koelkast bewaard moet worden terwijl er alleen maar papieren in zitten”, zegt Brigitte Hanson nog. “Maar daar is een goede reden voor. Iedereen heeft een koelkast in huis en het is een herkenbare plaats voor hulpverleners. Door de doos in de deur van de koelkast te bewaren, kunnen hulpverleners heel wat tijd besparen.”

Het project komt overgewaaid uit Canada. Dit is de eerste keer dat het project op grote schaal in ons land wordt uitgerold. 

kasto80

Meest gelezen