AFP or licensors

Harry en Meghan maken voor de laatste keer hun opwachting als "royals"

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan hebben gisteren voor de laatste keer hun opwachting gemaakt als "royals" op een officiële activiteit van het koningshuis. Ze woonden een dienst bij voor Commonwealth Day, de dag waarop het Britse Gemenebest centraal staat. Het was de eerste keer dat ze samen met andere leden van de koninklijke familie in het openbaar verschenen sinds de aankondiging van hun vertrek in januari. Alle ogen waren dan ook op hen gericht.

Elk jaar, op de tweede maandag van maart, wordt in landen die ooit deel uitmaakten van het Britse Rijk, Commonwealth Day gevierd, de dag van het Gemenebest. Dat is een samenwerkingsverband van 53 onafhankelijke landen met de Britse koning of koningin als symbolisch staatshoofd. In de kathedraal van Westminster Abbey, is er dan traditioneel een multireligieuze kerkdienst, bijgewoond door leden van het Britse koningshuis.

Die dienst was de laatste gelegenheid waarop Harry (35) en Meghan (38) een taak als volwaardig lid van de Britse koninklijke familie uitvoerden. Twee maanden geleden kondigde het koppel plots aan dat ze een stap terug zetten en een leven in de luwte wilden leiden. Ze willen ook voor hun eigen financiën instaan. De beslissing veroorzaakte veel ophef, ook omdat ze niet op voorhand doorgesproken was met koningin Elizabeth. Na crisisoverleg kwam uit de bus dat Harry en Meghan na 31 maart hun koninklijke titels niet meer mogen gebruiken. Ook moet Harry zijn militaire eretitels inleveren.

Apart naar binnen

Harry en Meghan zullen wellicht het grootste deel van tijd doorbrengen in Canada, met hun zoontje Archie van bijna 1 jaar. Momenteel zijn ze in het Verenigd Koninkrijk om nog enkele zaken af te ronden. En zo vervulden ze gisteren dus hun laatste officiële taak als leden van de koninklijke familie.

Er stonden traditioneel veel royalty-fans te wachten aan Westminster Abbey om een glimp op te vangen van de koninklijke familie. Het was de eerste keer dat Harry en Meghan samen met andere leden van de koninklijke familie in het openbaar verschenen, sinds ze hun beslissing bekendmaakten. De ogen van pers en publiek waren dan ook vooral op Harry en Meghan gericht.  

Bekijk hier de aankomst van de leden van de koninklijke familie:

Videospeler inladen...

Harry en Meghan werden al voor de aankomst van koningin Elizabeth naar hun plaatsen in Westminster Abbey geleid. In tegenstelling tot vorig jaar, toen liepen ze nog samen naar binnen. Ook Harry's broer William en zijn vrouw Kate gingen nog voor de komst van de koningin al naar binnen. Een verandering van het programma op het laatste moment. Buckingham Palace gaf geen verklaring. Volgens het persagentschap AP zou het de bedoeling geweest zijn om zo minder de nadruk te leggen op de aparte behandeling van Harry en Meghan.

Vanwege het coronavirus werden er geen handen geschud bij de ontvangst voor en het afscheid na de dienst. Koningin Elizabeth knikte, kroonprins Charles maakte een namasté-buiging met de handen tegen elkaar, en prins Harry deelde een "elleboog-groet" uit aan zanger Craig David.

Aan het einde van de dienst namen Harry en Meghan ook nog de tijd om kinderen aan de kerk te begroeten. De opgedaagde royalty-fans waren blij en tegelijkertijd verdrietig dat ze Harry en Meghan nog een keertje konden zien. "Je hebt prins William, maar Harry was meer een van ons" en "Ze moeten vooral doen wat het beste is voor hun gezin", luidde het.

Daarna stapten Harry en Meghan in hun wagen en reden ze weg. Het is niet bekend wanneer ze nog eens in het openbaar zullen verschijnen in het Verenigd Koninkrijk. De verwachting is dat ze binnenkort meer nieuws over hun plannen in de toekomst zullen bekendmaken.

Harry en Meghan krijgen bij hun vertrek uit de kerk positieve reacties:

Videospeler inladen...
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen