VRT

Jan Peumans is nieuwe voorzitter Vlaams Vredesinstituut

De Raad van Bestuur van het Vlaams Vredesinstituut heeft Jan Peumans vandaag unaniem verkozen tot voorzitter. Peumans volgt Mieke Van Hecke op. "Ik kan waken over de relatie met het Vlaams Parlement." 

Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk instituut bij het Vlaams Parlement. Het doet onderzoek naar conflict en geweld in de samenleving en naar wapenhandel- en gebruik. Peumans, die 10 jaar voorzitter was van het Vlaams Parlement, weet goed hoe het instituut werkt en hij wil de band tussen de twee bewaken. 

"Alhoewel het Vredesinstituut sterk ingebed is in de parlementaire gemeenschap, is de onafhankelijkheid van deze instelling enorm belangrijk", zegt Peumans.  "Als voormalig voorzitter van het parlement kan ik hier niet alleen goed over waken, maar deze bijzondere band ook versterken." 

Directeur ad interim

De Raad van Bestuur moet ook een nieuwe directeur aanduiden van het Vredesinstituut. Nils Duquet is voorlopig aangesteld als ad interim directeur. De Raad van Bestuur zal hem voordragen aan de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Die moet hem benoemen. Op 1 april zou hij dan de functie moeten opnemen.

Meest gelezen