Koen Timmers bouwt innovatieve school in vluchtelingenkamp in Kenia: "Duizenden kinderen kunnen nu online lessen volgen"

Limburger Koen Timmers heeft twee innovatieve scholen gebouwd in een vluchtelingenkamp in Kenia. Daardoor kunnen nu 150 kinderen naar school en duizenden vluchtelingen kunnen online lessen volgen. 

Vorig jaar vertrok leraar Koen Timmers naar Kenia om er twee scholen te bouwen in het Kakuma vluchtelingenkamp. Het gaat om innovatieve gebouwen met allerlei nieuwe technologieën zoals gedecentraliseerd internet. Voor het project wordt samengewerkt door Maggie Program, Take Action Global en UNHCR Belgium.

De kinderen trokken grote ogen toen ze de nieuwe school zagen

"De bouw van de nieuwe school ging razendsnel", zegt Timmers. “Op twee weken tijd stond het nieuwe gebouw er. We hebben het neergezet  naast een andere school die er al stond. Toen de kinderen van die school terugkwamen na een weekje vakantie trokken ze grote ogen. Plots stond er naast hun school een nieuwe futuristische school.” 

Het duurde daarna nog een week om de school klaar te maken. “Er was wat oponthoud maar uiteindelijk konden we toch de laptops gaan afhalen bij het verzamelpunt van de Verenigde naties", vertelt Timmers. "We moesten toen wel op  twee uur tijd alle 100 laptops uitpakken, het internet verbinden, enzovoort ...” 

Een Hollywoodcrew volgde ons op de voet

Koen Timmers

Toen de school openging, werd dat gefilmd door een crew uit Hollywood. “Zij volgden ons overal op de voet omdat ze een documentaire gaan maken", zegt Timmers. "Stiekem hoopten ze natuurlijk dat er iets fout zou gaan, want dat geeft een beter verhaal.” 

Zonder ouders in een vluchtelingenkamp

Doordat Timmers zelf in Kenia ter plaatse is geweest, heeft hij wel kunnen vaststellen dat het onderwijs van een lager niveau is dan hij had verwacht. “Veel leerkrachten zijn niet gekwalificeerd en de leerlingen hebben niet allemaal hetzelfde niveau,” zegt hij. “Daarbovenop hebben veel kinderen geen ouders meer en komen ze terecht in een kamp waar ze een andere taal spreken. Het les geven zal dus iets anders moeten verlopen dan gepland."

(Lees verder onder de foto)

Vanaf nu kunnen vluchtelingen over hele wereld les krijgen

Dankzij alle innovatieve middelen is er niet alleen de mogelijkheid voor vluchtelingenkinderen om naar school te gaan, maar ook om online lessen te volgen. “Via de nieuwe technologie kunnen duizenden vluchtelingen nu online lessen volgen op hun eigen tempo.”

Wegens het grote succes houdt Timmers het niet bij één school. “We gaan ook nog een school bouwen in Argentinië. De school in Palestina staat er bijna en in Tanzania zouden we tegen november klaar moeten zijn.” 

Meest gelezen