Strengere aanpak voor Leuvense koten die niet in orde zijn: 4.000 koten dreigen ongeschikt te worden verklaard

Vanaf begin volgend jaar zullen controleurs de koten in Leuven strenger moeten aanpakken. Bij een inbreuk op de woonnormen zal een kot ongeschikt verklaard worden. Nu worden per overtreding punten toegekend, een kot is dan ongeschikt vanaf 15 punten. 

De woonnormen zeggen dat er in het kot een wastafel aanwezig moet zijn. De kamer moet ook minstens 12 vierkante meter groot zijn, hoogslaper niet meegeteld. Als je nu een kamer verhuurt die een van die twee zaken overtreedt, krijg je negen strafpunten.

Vanaf begin volgend jaar wordt de kamer meteen ongeschikt verklaard. Een strenge maatregel die een ramp zal zijn voor Leuven, zegt Ludo Cloonen van de huisvestingsdienst van de KU Leuven. "Lang niet alle kotbazen zullen in staat zijn om hun kot zomaar aan te passen. Als controleurs echt deze strenge regels gaan volgen, zal er vanaf januari een groot tekort zijn aan koten in Leuven. Er komen alleen maar meer studenten bij, en er is nu al geen reserve meer." 

Wij vragen dat de controleurs toch nog vrijheid krijgen in de interpretatie van bepaalde overtredingen. 

Ludo Coolens, huisvestingsdienst KU Leuven

Op de online databank van koten in Leuven Kotwijs staan 300 koten zonder wastafel en 1.700 koten die zonder hoogslaper kleiner zijn dan 12 vierkante meter. "Die database bevat iets meer dan de helft van alle Leuvense koten", zegt Coolens. "Je kan het aantal koten dat ongeschikt zou worden, met gemak verdubbelen." 4.000 koten zouden dus ongeschikt worden vanaf januari. 

Coolens wijst erop dat het niet gaat om de woonnormen die te streng zijn, "want die zijn nodig om kwaliteit te garanderen. Maar die extreem strenge manier van controleren gaat echt te ver." 

Meest gelezen