Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam mag enkelband afdoen: gerecht laat hem vrij onder voorwaarden

Melikan Kucam, het Mechels gemeenteraadslid en geschorste N-VA'er, wordt vrijgelaten onder voorwaarden. Hij moet niet meer thuisblijven met een enkelband. Dat heeft de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling beslist. Kucam is aangehouden omdat hij, in ruil voor geld, humanitaire visa geregeld zou hebben voor Oosterse Christenen uit Syrië. Het gerecht is bijna klaar met het onderzoek, daarom is een enkelband niet langer nodig. 

Het was midden januari vorig jaar dat Melikan Kucam, toen nog gemeenteraadslid voor N-VA in Mechelen, werd opgepakt in een zaak rond gesjoemel met humanitaire visa. Kucam werkte als vertrouwenspersoon voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Hij gaf het kabinet lijsten van namen van Oosterse Christenen uit Syrië die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Maar volgens de speurders zou de man geld gevraagd hebben om iemand op de lijst te plaatsen. Ook in het magazine "Pano" werd die kwestie behandeld.

Kucam belandde in de gevangenis, en werd in oktober vorig jaar vrijgelaten met een enkelband. Nu mag ook die los, en wordt hij vrijgelaten onder voorwaarden. Dat is niet onlogisch, want het gerecht heeft intussen zijn onderzoek bijna afgerond. Daarom is het niet langer nodig geacht om Kucam van zijn vrijheid te beroven.

Het parket zal binnenkort vragen om Kucam voor de rechter te brengen, voor onder meer mensensmokkel en als leider van een criminele organisatie. In het hele onderzoek zijn er nu 10 verdachten, onder wie ook de vrouw en zoon van Kucam. De raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling zullen dan moeten beslissen wie er effectief naar de rechtbank moet.

Meest gelezen