Radio 2

Leuvense school voor hoogbegaafde kinderen breidt uit maar hoopt overbodig te worden

De Leuvense school voor hoogbegaafde kinderen 'Springstof' gaat volgend schooljaar uitbreiden. De school ging pas in september van start en richt zich op kinderen uit de lagere school. Maar de school was meteen volzet. Volgend schooljaar komt er ook voor kinderen uit het middelbaar onderwijs en zelfs voor kleuters een aanbod. 

"Hoogbegaafde kinderen hebben nood aan extra uitdagingen die gewone scholen hen vaak niet kunnen bieden. De scholen doen zeker hun best, maar op een gegeven moment stoten ze toch op hun grenzen en daar proberen wij te helpen." Aan het woord is Kim Kiekens. Zij richtte mee de school 'Springstof' op en geeft er les. Voor Kim Kiekens is hoogbegaafdheid een dagelijkse realiteit, want haar drie kinderen zijn cognitief hoogbegaafd. "Het is natuurlijk fijn dat je kinderen bij de pinken zijn, maar het is ook erg intensief. Het vraagt veel van ouders omdat hoogbegaafde kinderen continu dingen willen leren, dingen die nog niet op hun leeftijd zijn afgestemd."

Exoplaneten en economie

In juni 2019 namen Kim Kiekens en Saskia Buyckx daarom het intiatief om zelf een aanbod te creëren. In hun school Springstof geven ze nu elke week een halve dag les. "De kinderen gaan op andere dagen naar hun gewone school, enkel die ene halve dag per week zijn ze bij ons. Dan geven we uitdagende lessen zoals lessen economie, Frans of leren we ze over exoplaneten.  Voor de rest van de week krijgen ze dan opdrachten mee die ze in hun eigen school kunnen doen."

We proberen onze kinderen bewust te frustreren

Kim Kiekens - Leerkrachte hoogbegaafde kinderen

"Hoogbegaafde kinderen vervelen zich vaak en ze leren niet de vaardigheden die je nodig hebt om later te studeren. Ze leren  niet om te falen en leren niet wat het is om gefrustreerd te zijn omdat iets niet meteen lukt.  Daar gaan wij wel volop voor. Wij gaan tot aan de frustratie, we proberen ze dingen te geven die niet meteen lukken, zodat ze daar ook leren mee omgaan." 

Uitbreiding

Om aan de grote vraag te voldoen, zal de school volgend schooljaar uitbreiden. Nu geeft de school les aan twee groepen van 12 kinderen die het hele jaar door wekelijks een halve dag les volgen en er zijn ook drie groepen van 12 kinderen die één trimester volgen. Volgend jaar komt er zowel voor kleuters als voor kinderen uit de middelbare school ook een aanbod. En voor de kinderen uit de lagere school wil Springstof wekelijks een volledige dag les geven in plaats van een halve dag. Maar op termijn hoopt de school overbodig te worden, zegt Kim Kiekens: "Het zou geweldig zijn als wat wij doen, in gewone scholen kan gebeuren."

Meer informatie: www.spring-stof.be 

Meest gelezen