Videospeler inladen...

Kinderen tot 16 jaar mogen niet meer op bezoek in woonzorgcentra, maar centra vragen zelf totaalverbod

Kinderen onder de zestien jaar mogen hun grootouders niet meer bezoeken in woonzorgcentra. Dat heeft de Vlaamse minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gisteren beslist. Maar de vzw-woonzorgcentra willen zelf verder gaan, en vragen dat bezoek volledig wordt verboden, zoals in Wallonië en Brussel. Beke zal deze namiddag beslissen of hij zijn maatregelen verstrengt. 

Woonzorgcentra en thuiszorgdiensten kregen vorige week al extra richtlijnen om een uitbraak van het coronavirus te voorkomen. Ouderen zijn extra kwetsbaar voor het virus en de gevolgen zijn bij die bevolkingsgroep doorgaans ook groter. 

De woonzorgcentra kregen gisteren bijkomende instructies. Kinderen onder de 16 jaar mogen even helemaal niet meer op bezoek bij grootouders of overgrootouders. "Kinderen kunnen het virus dragen, zonder het te weten. Hen samenbrengen met mensen in kwetsbare posities, dat lijkt ons niet verstandig", zegt Beke in "De ochtend" op Radio 1. Bezoek helemaal verbieden, zoals in Wallonië en Brussel, vindt Beke voorlopig niet aan de orde. 

De bezoekuren worden ook ingeperkt, bezoekers moeten allemaal door één ingang, hun gegevens achterlaten in een register en ze krijgen geen toegang meer tot de cafetaria. De minister wil daarvoor geen "politie aan de deur" van woonzorgcentra zetten, en rekent erop dat iedereen de maatregelen naleeft. 

Woonzorgcentra willen zelf totaalverbod

De woonzorgcentra zelf willen echter verder gaan. Zorgnet Icuro, dat is de koepel van de vzw-woonzorgcentra, wil dat álle bezoek wordt afgeschaft. Ze zullen die vraag vanmiddag voorleggen aan de administratie tijdens de werkgroep Ouderenzorg. 

"Zo vermijden we dat het virus zich verspreidt, en kan het personeel zich ook focussen op kerntaken", zegt woordvoerder Margot Cloet. De huidige maatregel zorgt enkel "voor bijkomende verwarring": "Wie gaat bepalen hoe oud iemand is?", vraagt Cloet.

"De woonzorgcentra willen duidelijkheid, en we willen ook vooruitdenken." Er is nu nog wat discussie of mantelzorgers en vrijwilligers onder bezoek, of onder personeel vallen. "Voor mensen die terminaal zijn, kunnen ook bijkomende afspraken worden gemaakt en de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen." 

Die mantelzorgers vormen "een essentiële schakel" binnen de woonzorgcentra, benadrukt Beke. De minister wacht daarom het overleg met de sector deze namiddag af om te bekijken of de maatregelen worden verstrengd. 

Lokale dienstencentra

Los van de woonzorgcentra sluit minister Beke vanaf morgen ook tijdelijk de lokale dienstencentra. Lokale dienstencentra bieden allerhande activiteiten aan, vaak gericht op ouderen of mensen met een beginnende zorgnood, en die zijn dus extra kwetsbaar voor het coronavirus. "We mogen niet overdrijven met maatregelen, maar we moeten er toch voor zorgen dat kwetsbare groepen niet nodeloos risico's lopen", vindt Beke.

Scholen sluiten is geen goed idee, aldus de minister. "Dat is maatschappelijk niet zonder gevolgen: als je alle scholen sluit, zijn er heel veel mensen zonder opvang voor hun kinderen, want het is een heel slecht idee om kinderen nu naar opa en oma te sturen", klonk het. "Het is een makkelijke maatregel om te nemen, maar vanuit gezondheidsoogpunt is dit volgens experten niet verstandig."  

In Vlaanderen en Wallonië gelden nu andere regels, bijvoorbeeld voor het bezoeken van rusthuizen, en dat geeft verwarring. Hou mensen en ook generaties uit elkaar, en schaf alle evenementen af, klinkt het. Herbekijk hieronder de journaalreportage over dit aspect in de strijd tegen COVID-19:

Videospeler inladen...

Meest gelezen