Nieuwe therapie met elektriciteit tegen pieptoon in je oren: "De eerste resultaten zijn bemoedigend"

Aan de universiteit Antwerpen wordt een nieuwe therapie uitgetest om de klachten van tinnitus, een constante pieptoon, te verminderen. Door middel van kleine elektroden wordt de stroom heel precies op één bepaalde hersenregio gericht. "Bij één op de drie behandelde patiënten verminderen de klachten", zegt onderzoekster Laure Jacquemin. 

Ongeveer 15 procent van de volwassenen heeft last van tinnitus, vaak het gevolg van gehoorschade. Je neemt een geluid waar dat niet aanwezig is in de omgeving. Dat leidt tot een overactiviteit van de hersenen. De pieptoon leidt tot allerlei klachten zoals slaap- en concentratiestoornissen en veroorzaakt vaak veel stress.

Behandeling

Een echte behandeling om het probleem te genezen is er niet, maar er zijn wel behandelingen om de klachten te verminderen. Aan de Universiteit Antwerpen proberen ze een nieuwe therapie uit met elektrische stroom. Het gaat niet om elektrische schokken, maar wel om het toedienen van lage stroom aan de hersenen, een half uur lang. Dat wordt meermaals herhaald. 

Resultaten

De techniek werd getest op 117 mensen en de eerste resultaten zijn hoopvol. "Bij één op de drie patiënten was er verbetering na de therapie," zegt dokter Laure Jacquemin, "en dat is een belangrijke stap vooruit. We gaan nu onderzoeken hoe we de therapie nog effectiever kunnen maken, en bij wie ze helpt." Soms zal er nood zijn aan andere behandelingen, of kan er gewerkt worden met een combinatie van verschillende behandelingen. 

Effectiefste behandeling

"Preventie is nog altijd het beste," aldus dokter Jacquemin. "Wil je zonder risico van een optreden of evenement genieten, gebruik dan oordoppen. En dan liefst oordoppen die op maat gemaakt zijn. "

Meest gelezen