Oevers Schulensmeer vol met honderden ganzeneieren: "Alle nesten zijn overstroomd"

Er zijn tientallen eieren aangespoeld op de oevers van het Schulensmeer. Ganzen waren aan het broeden op de eilanden in het meer, maar die eilanden staan nu onder water door de overstromingen van vorige week. 

Aan het Schulensmeer in Lummen en Herk-de-stad leek het gisteren alsof de paasklokken iets te vroeg waren overgevlogen. De oevers van het meer lagen vol met witte eieren. “Die eieren zijn afkomstig van de Canadese en grauwe ganzen,” zegt natuurgids Guido Huygens. “De dieren broeden op de eilandjes in het meer, maar die staan nu onder water. De eieren zijn gaan drijven en op de oevers beland.” 

"Ganzen zullen nieuwe nesten maken"

“Het Schulensmeer is een bufferbekken dat gevuld wordt met Demerwater om op andere plekken overstromingen te vermijden", zegt Huygens. "Door het warme weer waren de ganzen opvallend vroeg gestart met broeden. De meeste dieren zullen nu waarschijnlijk gewoon een nieuw nest maken. Het ganzenaantal zal dus zeker niet verminderen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen