AFP or licensors

Parket eist 5 jaar celstraf voor ex-premier François Fillon van Frankrijk 

Het Franse parket eist een celstraf van vijf jaar, waarvan twee jaar effectief voor de ex-premier François Fillon. Voor zijn vrouw, Penelope Fillon, wordt een celstraf van drie jaar met uitstel gevraagd. Er wordt ook een boete van 375.000 euro geëist van het koppel en tien jaar onverkiesbaarheid voor François Fillon. De Fillons worden beschuldigd van het misbruiken van overheidsgeld.

Jarenlang zou Penelope Fillon duizenden euro's per maand hebben gekregen voor een job die ze niet uitvoerde. Officieel was ze parlementair medewerker, maar in volle campagne voor de presidentsverkiezingen van 2017 kwam aan het licht dat ze helemaal nooit in het parlement kwam, laat staan daar een functie had.

Verschillende kranten stortten zich op de feiten en ook het gerecht startte een onderzoek. De bedragen die Mw. Fillon zou gekregen liepen op tot meer dan een half miljoen euro. Het bleek ook dat de kinderen van de Fillons grote sommen geld toegestopt kregen, die ze dan terugstortten naar hun ouders. Door de zogenoemde "Penelopegate" kon François Fillon, de gedoodverfde overwinnaar van de presidentsverkiezingen in 2017, de titel op zijn buik schrijven. 

Twee weken geleden begon het proces tegen de Fillons. Vandaag maakte het openbaar ministerie de gevorderde straffen bekend. Die zijn niet mals: vijf jaar cel waarvan twee effectief voor Mr. Fillon, en drie jaar voorwaardelijk voor Mw. Fillon. Daar komt nog een fikse boete van 375.000 euro bij, en Mr. Fillon, oud-premier van Frankrijk, mag zich tien jaar niet verkiesbaar stellen.

François en Penelope Fillon verlaten hun huis op 24 februari 2020.
AFP or licensors

Het is nog steeds niet duidelijk wie de informatie aan het licht bracht. Zelf heeft de centrumrechtse Fillon al gesproken van een links complot. Toen de feiten aan het licht kwamen was François Hollande president, maar die linkse president was zo onpopulair dat hij zelfs niet probeerde om een tweede termijn in de wacht te slepen.

Of het lek vanuit het kamp van Macron kwam of uit zijn eigen partij, blijft vooralsnog een raadsel. Morgen doet het gerecht een uitspraak in de zaak. Maar over de intrige is het laatste woord waarschijnlijk nog niet gezegd.

Meest gelezen