Videospeler inladen...

Rector Van Goethem over coronavirus: “Universiteiten moeten afstandsonderwijs overwegen om studenten uiteen te houden”

De rectoren van de Vlaamse universiteiten zullen de komende dagen overleggen over maatregelen die ze gaan nemen om een uitbraak van het coronavirus tegen te gaan. "We zouden het afstandsonderwijs kunnen versterken, zodat we de grote aula's niet meer hoeven te vullen met studenten", zegt Herman van Goethem, de rector van de universiteit van Antwerpen in "De afspraak". 

Van Goethem wil niet gezegd hebben dat de universiteiten op slot gaan. Het is niet zo dat er aan de universiteiten veel besmettingen zijn of dat er paniek heerst. "Een heel belangrijke aanbeveling van de federale regering is dat je moet afstand houden. Door de afstand tussen de mensen te vergroten, kunnen we de uitbraak van het virus spreiden in de tijd. We moeten erover waken dat niet iedereen tegelijkertijd ziek wordt. Wij zouden grote groepen studenten en personeel uit elkaar kunnen halen door het afstandsonderwijs te versterken."

"Als je een hoorcollege zou kunnen vervangen door een online college dan heb je toch iets wat even interessant is in deze context en wat misschien toch meer aanbeveling verdient. Als je dan toch de technologie hebt, dan kun je daar misschien iets meer op inzetten. Dat gaan we de komende dagen bekijken." 

Een aantal grote buitenlandse universiteiten zijn al dicht, maar Van Goethem vindt niet dat we hier op dit moment al zo ver moeten gaan. "De aanbevelingen van de regering mochten misschien iets krachtiger klinken. Maar zoals de lokale overheden die moeten omzetten, zo moeten ook grote organisaties als universiteiten hun verantwoordelijkheid opnemen. De regering kan ons toch niet onmiddellijk bevelen om de universiteiten te sluiten, dat is nog niet nodig. Maar wij kunnen er wel voor zorgen dat we aan de universiteit grote groepen die niet noodzakelijk samen moeten zijn ook niet samenzetten."

Bekijk hier het gesprek met rector Herman Van Goethem in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen