Videospeler inladen...

Premier Sophie Wilmès (MR) over maatregelen tegen coronavirus: "Niet wachten tot er een echte uitbraak komt"

De regering raadt af dat er nog indoor massa-evenementen met duizend of meer mensen plaatsvinden. Dat is nodig om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, heeft premier Sophie Wilmès (MR) aangekondigd op een persconferentie. Volgens haar moesten er nú beslissingen worden genomen en was wachten tot er een echte uitbraak van het virus komt geen optie.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft vanavond de provinciegouverneurs naar zijn kabinet geroepen. Zij zullen samen met de burgemeesters de maatregel op het terrein moeten afdwingen. De maatregel geldt voorlopig voor de hele maand maart.

De bal ligt nu dus in het kamp van de gouverneurs en burgemeesters, die kunnen beslissen om een evenement toch te laten doorgaan. De Crem benadrukte dat manifestaties in de buitenlucht, zoals sportevenementen, niet afgeraden worden.

"Je moet begrijpen dat we in een land met verschillende niveaus met verschillende bevoegdheden leven", zei premier Wilmès vanavond in "Het Journaal". De beslissing zelf is de bevoegdheid van de gouverneurs. We vragen aan iedereen om tegelijkertijd dezelfde maatregelen te nemen."

We moeten de verspreiding van het virus zoveel mogelijk vertragen

Premier Sophie Wilmès (MR)

De regering wil toestanden zoals in Italië vermijden. "Het is inderdaad drastisch. Het is de bedoeling om niet te wachten tot een uitbraak", zegt Wilmès. "We moeten de verspreiding van het virus zoveel mogelijk vertragen. Als er een echte uitbraak komt, is het te laat om maatregelen te nemen, en dan nemen we het risico dat onze medische centra niet meer in staat zouden zijn om iedereen te kunnen behandelen."

Scholen blijven open

Wilmès benadrukte vanmiddag dat scholen niet gesloten worden, "ook niet als er een aantal gevallen zijn vastgesteld". Wel is het aangewezen om meerdaagse schoolreizen voorlopig te schrappen. Ook dat hangt af van de instellingen zelf. "Het is niet verplicht om reizen te annuleren, maar ik wil wel eens zien welke schooldirectie de beslissing zal nemen om toch te gaan", zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Ook de bedrijven mogen niet stilvallen. "Het werk mag doorgaan", benadrukte de premier. De regering adviseert wel om meer gebruik te maken van telewerk en flexibel werken. Dat laatste, wat vroeger of later gaan werken, moet helpen om de drukte op het openbaar vervoer te verminderen.

"We moeten vermijden dat op korte tijd te veel mensen ziek worden en in onze ziekenhuizen terechtkomen. Dat zou druk leggen op de hospitalen en het verzorgend personeel. Langer wachten is geen optie", legde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) uit.

Mondmaskers

Er heerst nog onduidelijkheid over de mondmaskers. "We hebben een bestelling geplaatst voor mondmaskers", aldus premier Wilmès. "We hebben geen zicht wanneer deze zullen aankomen." Het is niet duidelijk of er nog voorraad is.

Bekijk hieronder het gesprek met premier Wilmès in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Meest gelezen